×

Semantik Yaklaşımlarla Kütüphanelerde Günceli Yakalamak-19.04.2013

Semantik Yaklaşımlarla Kütüphanelerde Günceli Yakalamak: LOD, Bibliographic Framework, RDA, VIAF Konferansı19 Nisan 2013/ 2013 yılının ortasından itibaren Anglo Amerikan Kataloglama Kuralları 2′nin (AAKK2) yerini alması düşünülen yeni kataloglama kuralı “Resource Description and Access (RDA)” evrensel düzeyde konuyla ilgili uzmanlar tarafından yoğun bir biçimde tartışılmaktadır. Özellikle dijital bilgi kaynaklarının nitelendirilmesi için önceki kataloglama kurallarının çok ilerisinde olan, bilgiye erişimdeki sınırları ortadan kaldırılması ve verimliliği artırması bakımından RDA oldukça önem kazanmıştır.

AAKK2, FRBR (Functional Requirements for Bibliographic Records) ve FRAD (Functional Requirements for Authority Data) kavramsal modellerine dayanan RDA, geleneksel ve dijital bilgi kaynaklarının düzenlenmesi konusunda kütüphanelere daha esnek bir yapı ve çerçeve sunmaktadır.

RDA’nın yanı sıra Semantik Web, Virtual International Authority File (VIAF), Linked Data, Simple Knowledge Organization System (SKOS) ve Bibliographic Framework gibi kavram ve uygulamaların bibliyografik evreni doğrudan etkilediği görülmektedir. Bu durum, ülkelerin ilgili konularda politikalar geliştirerek uluslararası işbirliği gerçekleştirmesini zorunlu kılmaktadır.

Bu bağlamda, Boğaziçi Üniversitesi, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği, Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi ve RDA Türkiye Grubu tarafından düzenlenen ve 19 Nisan 2013 tarihinde İstanbul Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek olan “Semantik Yaklaşımlarla Kütüphanelerde Günceli Yakalamak Konferansı”nda ilgili konular derinlemesine ele alınacak ve katılımcıların bu konulara yönelik olarak farkındalıklarının artırılması sağlanacaktır.

Konferans kapsamında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’nden Prof. Dr. Yaşar Tonta “Bibliyografik Çerçeve, Kütüphaneler İçin Bağlantılı Açık Veriler ve Anlamsal Ağ” başlıklı sunumunu; RDA Geliştirme Komitesi Başkanı Dr. Barbara B. Tillett “Keeping Libraries Relevant in the Semantic Web: RDA, VIAF, and the New Bibliographic Framework” başlıklı sunumunu ve OCLC’den Daniel van Spanje ise “RDA Implementation from a Dutch and European Perspective” başlıklı sunumunu gerçekleştirecektir.

Sunumların ardından Prof. Dr. Yaşar Tonta’nın yönetiminde gerçekleştirilecek olan panelde RDA uygulama örnekleri Dr. Barbara B. Tillett tarafından verilecek ve bu konuda Türkiye’de yürütülen çalışmalar RDA Türkiye Çalışma Grubu adına Arş. Gör. Tolga Çakmak tarafından anlatılacaktır.

Konferansta gerçekleştirilecek olan tüm sunumlarda eş zamanlı çeviri hizmeti verilecektir.

Konferansa katılım ücretsizdir ve katılımcı sınırlaması bulunmaktadır. Bu nedenle kayıt formunu doldurarak konferansa kayıt yaptırmanız oldukça önemlidir.

Konferans web sayfası için tıklayınız