×

OMÜ’de Mesleki Yenilenme Toplantısı-Samsun

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “Mesleki Yenilenme Karadeniz Bölge Toplantısı” yapıldı. Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi Pembe Salon’da yapılan toplantıya Karadeniz Bölgesi’ndeki tüm kütüphane çalışanları ve OMÜ öğretim üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan OMÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ömer Bozkurt, “İlkini Trakya’da yaptığımız mesleki yenilenme toplantımızın ikincisi Karadeniz’de yapılmaktadır. Toplantımız meslek içersindeki gelişmelerin burada bir araya gelip tartışılıp yeniliklerin sunulduğu bir toplantı olarak yapılacaktır” dedi.

Kütüphane isminin birleşik bir isim olduğunu ifade eden OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, “Bilindiği gibi kütüphane birleşik bir isimdir. Kütüp ve hane kelimelerinden ibarettir. Kütüp, Arapça’da kitaplar demektir. Hane ise Farsça’da ev anlamına geliyor. Dolayısıyla kütüphane de kitaplar evi anlamına geliyor. Kütüphanecilik bilindiği gibi insanlık tarihi kadar eskidir. Çünkü kitaplar insanlık tarihi kadar eskidir. İlk insan ve ilk Peygamber Hazreti Adem’e ve sonraki peygamberlere Allah yasaklarını kitaplar vasıtası ile bildirmiştir. Kitaplar da ilk insan ile yaşıttır. O yüzden de kütüphanecilik son derece faydalı, şerefli ve onurlu bir meslektir” diye konuştu.

Ankara’da 1946 yılında kurulan Milli Kütüphane’nin 2 cilt eserle kurulduğuna dikkat çeken Ölmez, “Ankara’daki milli kütüphane 1946 yılında kurulduğunda sadece 2 cilt eser ile kuruldu. Ama zaman içersinde bugünkü duruma gelmiştir. Dolayısıyla kütüphanecilik sıfırdan başlıyor. Kütüphanecilerin değerli katkıları, gayretleriyle, çabalarıyla büyüyor ve gelişiyor. İnsanlık tarihinde gerçekten de iftihar edilecek durumlara ulaşıyor” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Karadeniz’in diğer üniversitelerinden gelen kütüphaneciler sunumlarını yaptı.

Kaynak: http://www.samsunhaber.tc/