×

Türk Kütüphaneciliği Dergisi’nin Facebook Sayfası

Türk Kütüphaneciliği Dergisi Facebook Sayfası |Ülkemizin ve dünyanın en uzun soluklu mesleki ve bilimsel iletişim dergilerinden olan Türk Kütüphaneciliği dergisi yayın hayatına başladığı 1952 yılında Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni (TKDB) adıyla, o yılların sivil toplum örgütü anlayışına göre oldukça etkin bir mesleki haberleşme kaynağı olma görevini uzun yıllar yürütmüştür. 1952’den 90’lı yılların başlarına kadar güçlü ve yaygın bir mesleki iletişim aracı olarak dergimiz bilimsel makalelerin yer aldığı tek ulusal meslek dergisi olma görevini de yürüttü.

Dergimiz 1987 yılında bugünkü ismini alarak önemli bir değişim sürecine girdi ve mesleki kimliğinin yanı sıra bilimsel boyutu ivme kazandı ve akademik bir kimliğe de kavuştu. Dergi içeriğinin günümüzde ulusal ve uluslararası düzeyde temel veritabanlarında dizinlenmeye başlaması kuşkusuz bunun en önemli kanıtlarındandır. Bu bağlamda dergimizin 60. Yayın Yılını kutladığımız 2012’de geldiğimiz nokta; dergimizin Yazar, Yayın Kurulu ve Yayın Değerlendirme Kurulu üçlemesi arasında hızlı ve güvenilir bilimsel iletişimin sağlandığı ve bu iletişimin temel unsurunun da bilimsel yöntem kuralları doğrultusunda karar vererek yayın etiğine saygı duymak olmuştur. Dergimizin 60. Yıl Yayın Yılı kapsamındaki genel bilgiler ve program için http://tk60yil.kutuphaneci.org.tr/ bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Genel olarak Türkiye’de sivil toplum örgütü olmanın zorlukları ve özel olarak Türk Kütüphaneciler Derneği’nin uzun yıllar mesleği tek başına temsil etmesi ve ayrıca Türkiye’de yayıncılığa ilişkin sorunlar nedeniyle yaşanan farklı düzeydeki sıkıntılara rağmen gelinen noktada, toplam 240 sayısı, 2.354 makalesi ve yaklaşık 25.000 sayfası ile 60 yılını eksiksiz ve soluksuz olarak geride bırakan Türk Kütüphaneciliği dergisi adına gururluyuz, mutluyuz.

Hoşgeldiniz yazımızı dikkatinize sunmak istediğimiz bazı kullanım göstergeleri ile sonladırmak istiyoruz. Ağustos 2010’da açılan açık arşiv sistemine kayıtlı 1.160 kullanıcısı ve Aralık 2012 itibariyle yaklaşık 600.000 makalenin indirildiği dergimizin ücretli abone sayısı 301 tanesi Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü olmak üzere toplam 336 kurumsal ve 5 tane de bireysel abonelik olmak üzere toplam 341’dir.

Değerli meslektaşlarımız, sosyal medyanın en güçlü organlarından olan Facebook sayesinde dergimize farklı bir bakış açısı ve ivme kazandıracağınız inancıyla Yayın Kurulunu oluşturan arkadaşlarım; Rahmi Akkılık, Dr. Süreyya Çankırı, Güleda Düzyol, Doğan, Şenol Karadeniz ve Ziya Kutluoğlu ile birlikte hepinize saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.

Türk Kütüphaneciliği Yayın Kurulu adına

Dr. M. Tayfun GÜLLE

Editor

http://tk.kutuphaneci.org.tr/