×

Çocukların kütüphane hakkı için bir adım atmaya var mısınız?

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi; Yaş, ırk, cinsiyet, din, ulusal ve kültürel geçmiş, dil, toplumsal durum ya da, kişisel beceri ve yeteneklere bakılmaksızın, çocukların bütün gizil güçlerinin (potansiyellerinin) gelişimi için bilgi, materyal ve programlara eşit koşullar altında, ücretsiz ve açık erişim hakkı olduğunu vurgular.

Çocuk Hakları Sözleşmesi Madde 31-

1. Taraf Devletler, çocuğun dinlenme, boş zaman değerlendirme, oynama ve yaşına uygun eğlence (etkinliklerinde) bulunma ve kültürel ve sanatsal yaşama serbestçe katılma hakkını tanırlar.

2. Taraf Devletler, çocuğun kültürel ve sanatsal yaşama tam olarak katılma hakkına saygı duyarak tanırlar ve özendirirler ve çocuklar için, boş zamanı değerlendirmeye, dinlenmeye, sanata ve kültüre ilişkin (etkinlikler) konusunda uygun ve eşit fırsatların sağlanmasını teşvik ederler.

Yukarıdaki sözleşmeler ve ilgili maddeleri gereği Türkiye’de çocuklar okulunda, mahallesinde,  ilçesinde, ilinde çocuk kütüphanesi hakkından yeterince yararlanamıyor. Çocukların bu önemli hakkını savunmak, ilgililere sesimizi duyurmak tüm toplumun görevi. Çocukların kütüphane kullanımı, bilgi kaynaklarına eşit koşullar altında, ücretsiz ve açık erişim hakkı için bir adım atmaya ne dersiniz?

34. Avrasya Maratonu’nun “Halk Yürüyüşü” ayağında 97660 göğüs numarasıyla elimde “ÇOCUKLAR İÇİN KÜTÜPHANE” yazısıyla yürüyeceğim. ÇOCUKLARIN “KÜTÜPHANE HAKKI” için yürümek isteyen tüm dostları saat 09.30’da Üsküdar-Altunizade Köprüsü altında birlikte yürümeye bekliyorum. Halk Yürüyüşü Anadolu Yakası’nda, Altunizade Köprüsü altında 11 Kasım
2012 Pazar günü saat 09:30’da başlayacak. Boğaziçi Köprüsü’nü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak, Barbaros Bulvarı’ndan Beşiktaş’a inip ve sahil yolunu izleyip İnönü Stadyumu önünde son bulacak.

Çocukların kütüphane hakkı için bir adım atmaya var mısınız? Halk Yürüyüşü için kayıtlar Cumartesi günü devam etmektedir. Ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Halk Yürüyüşü; 11 Kasım 2012 Pazar günü saat 09:30’da başlayacaktır.

http://www.istanbulmarathon.org/kosumaraton-bilgileri/halk-yuruyusu.aspx

Kaynak:Aydın İleri
Kütüphaneci – Çocukların Kütüphane Hakkı Savunucusu