×

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Kütüphane Müdürü Gülten Sala’nın TÜBİTAK Ulakbim EKUAL Toplantısı Değerlendirmesi

Sala, bu yıl Antalya’da düzenlenen ve iki gün süren TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL 8. Yıllık Toplantısı  çerçevesinde ULAKBİM Başuzmanı Ahmet Emre Aydın’ın başkanlık yaptığı “Kütüphaneci Bakış Açısından EKUAL” konulu panelde yer aldı. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kütüphane Müdürü Gülten Sala yaptığı açıklamada kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve gelişen teknolojiye paralel olarak ilerleyen kütüphanelerin EKUAL kapsamında araştırmacılara ve üniversitelere sunmuş olduğu hizmetin memnuniyet verici olduğunu belirtti. Sala, EKUAL hizmeti  kapsamında üniversitelerin, harp okulları ve polis akademisi ile sağlık bilimleri eğitim ve araştırma hastahanelerinin 13 bin 528 tam e-dergiye, 880 bin konferans bildirisine, bin 800 standarta, intihal analiz ve bibliyografik/atıf veritabanına erişebildiğine de dikkat çekti.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Kütüphane Müdürü Gülten Sala yapmış olduğu açıklamada “ULAKBİM, temel misyonu gereği, ülkemizdeki akademik bilgi üretimini etkinleştirmek, bilgi hizmetlerini ulusal ölçekte yaygınlaştırmak ve bilimsel bilgiye erişimde araştırmacılar arasında fırsat eşitliği yaratmak amacıyla elektronik kaynakları hizmetimize sunmuştur.” dedi. Sala, UKÜ Kütüphanesi’nin, EKUAL sayesinde birçok kaynağa erişim sağladığını kaydederek katkılarını şu sözlerle aktardı: “EKUAL veritabanları, kütüphanemizin kullanımı, gereksinimi, düzeyi ve beklentisine uygundur. Veritabanlarımız sayesinde akademisyenlerimiz birçok projeye imza atmış ve yapmış oldukları çalışmalarla atıf almışlardır. EKUAL veritabanları kullanımı ile ülkemizdeki bilimsel bilgi üretiminin etkinleştirilmesine katkı sağladık.

Bilim ve teknik alanındaki gelişmelerin izlerinin artık yaşamın her alanında yaygın bir biçimde görüldüğünü de belirten Gülten Sala, “Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak kütüphanemiz bilgiye  kolay ulaşabilme ve ucuz maliyet olanağı sunmaktadır. Hizmetin hızlı, zaman ve mekan sınırı olmadan sunulur hale gelmesi kullanıcı memnuniyetini artırmıştır. UKÜ Kütüphanesi yeni projelere imza atmaya devam edecektir.” dedi.

ULAKBİM’den yeni proje

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL 8. Yıllık Toplantısı’na katılan Sala, TÜBİTAK ULAKBİM’in bu yıl kullanıcıların akademik bilgi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bilgi merkezlerinin kaynak paylaşımında işbirliği yapmaları için Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi (TÜBESS) adı verilen bir projeye imza attığını kaydetti. Gülten Sala, kaynak paylaşımı TÜBESS’e dahil olan bilgi merkezinin Belge Sağlama Birimleri aracılığı ile fotokopi ve ödünç verme şeklinde gerçekleştirileceğini de belirterek toplantı çerçevesinde gerçekleştirilen TÜBİTAK ULAKBİM Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemi (TÜBESS) başlıklı çalıştaya Türkiye’den ve KKTC’den birçok üniversitenin katıldığı bilgisini verdi. TÜBİTAK ULAKBİM’den alınan istatistiklere göre TÜBESS hesabını aktive eden 55 üniversitenin bulunduğunu aktaran Sala, bunlardan 22 tanesinin sistemi işler hale getirdiğini ve UKÜ Kütüphanesi’nin de KKTC’de bu sisteme üye olan, sistemi işler hale getiren 22 üniversiteden biri olduğunu belirtti.

Kayna: http://www.kibrispostasi.com