×

Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz Projesi-Erzincan

Kütüphaneye alınan 4 yeni cihazla, görme engelli vatandaşlar bilgiye erişimde sorun yaşamıyor. Alınan cihazlar ile görme engeli düşük olanlar gazete okuyabilirken, engeli ileri seviyede olanlar ise sesli komutlar ile bilgisayar kullanarak seslendirilen kitapları dinliyor. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından, geçtiğimiz yıl sonunda başlatılan ‘Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz’ sloganıyla yürütülen BİLED projesi kapsamında, görme özürlü veya az gören vatandaşların kütüphaneden yararlanabilmesi amacıyla, Erzincan İl Halk Kütüphanesi`ne yazılım ve donanım malzemeleri alındı. Kütüphane bünyesinde görme engelli vatandaşlar için yapımı tamamlanan ekipmanlar, görme engeli olan vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Cihazlar sayesinde, gazete sayfaları büyütülerek okuma imkanı sağlanıyor. Diğer bir cihazda ise görme engeli ileri seviyede bulunan bir engelli, bilgisayar yardımıyla aldığı ses komutları ile istediği kitaba ulaşarak, onu sesli olarak dinliyor.

“BİLGİYE ERİŞİMDE ENGELLERİ ORTADAN KALDIRDIK”
İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Ebru Yaldız, açıklamasında, görme engelli vatandaşların, mevcut teknolojik imkânları kullanarak kütüphanelerden yararlanabilmesi için gerekli makine ve teçhizatın kütüphanede hizmet verdiğini söyledi. Yaldız, “Bu amaçla; kütüphanemize sesli ekran okuma programı, ekran büyütme programı, masaüstü büyüteç sistemi ve kitap okuma makinesi alınarak, kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Ekran okuma yazılımı ile ekrandaki görüntü sese dönüşmektedir. Ekran büyütme programı ile az gören kişiler istedikleri boyutta ve renkte materyali görüntüleyebilecek, arka plan ve önplan renkleri kendilerine göre ayarlayabileceklerdir. Cihazların kullanımı ücretsizdir. Bilgiye erişimde engellerin kalktığı kütüphanemizde, bu teknolojiye ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza yararlı olmasını diliyoruz. Bu sayede görme özürlü vatandaşlarımızın, evlerinde hapis olmaktan kurtarılıp topluma kazandırılması amaçlanmaktadır. Dilerim, genel müdürlüğümüzün bu hizmetleri diğer engelli arkadaşlarımıza da ulaşır.” şeklinde ifade etti.

“İSTEDİĞİMİZ KİTABA ULAŞABİLECEĞİZ”
Kütüphaneye alınan cihazları kullanan, yüzde 71 oranında görme engeli bulunan 30 yaşındaki İlknur Macit, görme engellilerin kullanımı için kütüphanede açılan bölümden dolayı yetkililere teşekkür etti. Macit, şöyle dedi: “Bu cihazları kuran herkese teşekkür ederim. Benim yüzde 71 görme oranım kayıp. Diğer gören insanlarla aynı ortamı paylaşmak, aynı erişim noktalarına ulaşmak beni de mutlu ediyor. Burada gazete okuyabiliyorum, kitap okuyabiliyorum. Engelsiz insanlar ile aynı ortamı paylaşmak bana mutluluk veriyor.” dedi.

İlker Macit (28) de kütüphaneye alınan cihazlar yardımıyla gazete okumaya başladı. Kendilerine sunulan imkandan memnun olduğunu belirten Macit, “Biz görme engelliler de artık kütüphanelerden istifade edeceğiz. Görme özürlü arkadaşlara burayı tavsiye ederim. Günlük hayatta okumak daha zor. Burada sistem yardımı ile okumak daha da kolaylaştırılıyor. Bu sistemde yazıları yakınlaştırma imkanı da verilmiş. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kaynak: http://www.dikkathaber.com/haber/