×

Çocuklara, ‘Okumayı Teşvik Kütüphanesi’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayınlar Genel Müdür Yardımcısı Semra Atınç, çocukların kitap ve kütüphaneyle tanıştırılmasının son derece önemli olduğunu söyledi.Okuma, zevk ve alışkanlıkların çocuk yaşta başladığını ve bu konuda anne ve babalara büyük görev düştüğünü ifade eden Atınç, “Okuyan kuşaklar yetiştirilmesi kütüphanecilerin tek başına başarabilecekleri bir konu değil.

Öğretmenlerin, anne ve babaların, kütüphaneciler ile el ele vermesi gerekmektedir. Özellikle anne ve babalar bu konuda çocuklara örnek olmalıdır. Çocuklara kitap hediye ederek onları okumaya teşvik edebilirler. Okuyan ailelerin çocuklarının daha çok kitap okuduğunu görüyoruz. Okumanın bilginin değerini her zaman aşılamalıyız. Öğretmelerin de çocukları okumaya yönlendirecek ödevler vermesi gerekiyor” dedi.

Örnek Çocuk Kütüphanesi Projesi başlattıklarını vurgulayan Atınç, “Okuma zevk ve alışkanlıklar çocuk yaşlarda başlıyor. Bu nedenle çocukların kitapla ve kütüphaneyle tanıştırılması ve bu konuda alışkanlık kazandırılması büyük önem taşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bir proje başlattık. Örnek çocuk kütüphaneleri yapıyoruz. Ankara’da emekli bir Vali tarafından bağışlanan bir binada bunların ilkini açtık. Ülkemizin ilk örnek çocuk kütüphanesini Bakanımız Ertuğrul Günay tarafından hizmete açıldı.

Çocuk kütüphanelerinin 2.’sini Diyarbakır’da oluşturduk. Tabi ki bunlar yeterli değil. Bu örnek çocuk kütüphanelerinin sayısını arttırmamız gerekiyor. Ve halk kütüphaneleri içinde bulunan çocuk bölümlerinin de yeterli ve estetik hale getirilmesi gerekiyor. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bakanlığımızın tek başına bu çalışmaları yürütmesi biraz zaman alacaktır” diye konuştu.

Gezici kütüphanelerde daha çağdaş araç ve gereç bulunduracaklarını kaydeden Atınç, “Hedefe ulaşmayı çabuklaştırmak için yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve duyarlı vatandaşlarımızın da desteklerini bekliyoruz. Ayrıca sabit yerleşik kütüphanelerden yararlanamayan, eve bağlı kişiler ve şehre uzak semtlerde oturan vatandaşlarımız için gezici kütüphaneler ile hizmet götürülüyor. Bunların da çağdaş gelişmeler doğrultusunda yeniden yapılandırılmasına başladık. Bu yıl bütçemize teklif ettiğimiz 5 adet gezici kütüphane aracımızı en çağdaş donanımla hazırlayacağız. Bunları 5 ilimizde okuyucularımızın hizmetine sunacağız. Buralarda da çocuklara hizmet verecek en çağdaş araç ve gereç bulunacaktır. Kablosuz internet, bilgisayar, çocuk kitapları ve oyuncaklar olacak” şeklinde konuştu. 

Kaynak: http://www.nevsehirmedya.com