×

Basılı kitapta 2018 kıyameti

E-kitabın yaygınlaşması, basılı kitabın geleceğiyle ilgili kaygıları artırdı. Uzmanlar, 2018’de kitap satışlarının yüzde 50’sinin elektronik ortamda olacağını belirtiyor. Ama basılı kitaplar da ortadan kalkmayacak. New York Times dört yıl sonra tamamen elektronik olacak. 2018 yılında elektronik kitap satışlarının basılı kitap satışlarıyla aynı satış oranlarını yakalayacağı tahmin ediliyor. Sahaflara elinde kitap listesi ile uğrayan kalmadı. İnternetin hızla gelişmesi, kullanıcı sayısının artması, e-kitap uygulamasının yaygınlaşması basılı kitabın gelecekteki durumunun ne olacağı sorusunu akla getiriyor. Uzmanlar, 2018 yılında kitap satışlarının yüzde 50’sinin elektronik ortamda olacağını belirtiyor. Ancak yine de basılı kitabın ortadan kalkacağına inanmıyorlar. İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Aktar “Kitabın hammaddesi olan kağıt her geçen yıl daha da değerleniyor. Bunu kitap fiyatlarındaki artışa baktığımızda da görüyoruz. Son beş yılda kağıt fiyatlarındaki artışa paralel olarak kitap fiyatlarında da artış eğilimi var. Bundan sonra kitaplar belki 500-1000 adet gibi küçük adetlerle basılacak. Dolayısıyla ben kitapların baskı adetlerinin düşeceği ama fiyatının artacağı bir dönem yaşanacağını düşünüyorum” diyor. Dünyanın en prestijli gazetelerinden biri olan New York Times’in dört yıl sonra elektronik olarak çıkacağını hatırlatan Aktar, internetin hayatın önemli bir parçası olduğunu belirterek, “Ben de evime iki gazete alıyorum ama diğer gazeteleri internetten okuyorum”diye konuşuyor. Liseden mezun olduğu 1978 yılından beri eski kitaplarla uğraştığını anlatan Turkuaz Sahaf Artiquariat & Publishing Limited Company’nin sahibi Nedret İşli, “İnternetin yayılması ile birlikte İstanbul’da direnen birkaç sahaf dışında diğer sahaflar kendi web sitelerini kurdular veya kitap sitelerinde bölümleri mevcut. Dolayısıyla dükkânlar artık çok fazla kitap meraklısını görünmüyor. Bu nedenle de sahaflık giderek şekil değiştiriyor. İleride bizi nasıl bir geleceğin beklediğini kestirmek oldukça güç” şeklinde konuşuyor.

E-KİTAP DAHA AVANTAJLI
Amerikan Yayıncılar Birliği’nin rakamlarına göre 2006-2009 yılları arasında elektronik kitap satışlarında yüzde 400-500 oranında artış olduğunu anlatan Elektronik Bilgi İletişim A.Ş. (Idefixe) Genel Müdürü Mehmet İnhan, “2010 yılında toplam satışlar içinde elektronik kitapların oranı yüzde yedi civarında gerçekleşti. Ama 2018 yılında bu oranın yüzde 50-50 şeklinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Yani 2018 yılında satılan kitapların yüzde 50’si elektronik olacak. Tüm bunlara rağmen basılı kitabın ortadan kalkacağına inanmıyorum” diyor. Elektronik kitabın birçok önemli avantajı olduğunu ifade eden İnhan, “Baskının tükenmesi sorunu yok. Baskı, stok ve benzer maliyetleri ortadan kaldırıyor. Kitaba erişimi anlık hale getiriyor. Kitap fiyatlarını düşürüyor. Ayrıca sadece basılı olarak satılamayacak kitaplarda elektronik olarak yayınlandığında alıcı buluyor. Örneğin bizim ciromuzun çok küçük bir kısmı çok satan kitaplardan oluşuyor. Buna karşın ortalama satış rakamı beş adedi geçmeyen 10 binlerce kitap satıyoruz” diye konuşuyor.

İLK ELEKTRONİK KÜTÜPHANE HAZIR
Türkiye’nin ilk elektronik kütüphanesini kurmak üzere 2007 yılında çalışmalara başladıklarını anlatan Hiperlink Genel Müdürü Hayri Yavuz : “2008’de bir yazılım geliştirdik. Daha sonra da yayınevleri ile görüşerek telif hakları anlaşmaları yaptık. Bu işin esas zor kısmının da bu olduğunu gördük. 3500 civarında kitapla Türkiye’nin ilk elektronik kütüphanesini kurduk. Bugün kitap sayımız sekiz bin. Çalıştığımız 200 civarında yayınevi var” dedi. 

Kaynak: http://www.sabah.com.tr