×

Zaman yolculuğu | Dila GÜNAY

[avatar user=”dilagunay” /]
Dila GÜNAY

Üniversite Tarihi Arşivi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Zaman, dünü ve yarını olmayan sonsuz tek bir andan oluşur.

En hayalperestinden en mantıklısına “Zaman yolculuğuna çıkma şansınız olsa, geçmişe mi yoksa geleceğe mi gitmek istersiniz?” diye sorduk, tek bir popüler yanıt aldık. Geçmiş!

Peki, neden pek çok kişinin tercihi geçmişe gitmekte yatar? Yapacağı farklı bir seçimle bir şans daha elde edeceğine inanır çünkü. Şimdiki aklıyla o zamanki yaşında olmak ister. Gelecek bilinmeyense geçmiş bilinen korunaklı alandır, hakimi odur. Bilmez ki zamanın hakimi yoktur. Bilmez ki geçmişe gidip değiştirdiği her seçim onu aslında tam da olması gereken bu ana getirir, her yol mutlak sona ulaştırır.

Her gün aldığımız kararlarla hayatımızın akışını değiştiren pek çok seçime imza atarız. Her an kendi alternatif evrenlerimizi yaratırız. Alınan yüzlerce, binlerce karar, yönelim, eğilim… Kaptanı olduğumuz yaşamımızın dümenini bambaşka yönlere  çeviririz. Yol ayrımı dediğimiz şey de öyle her zaman çok belli etmez kendini, naiftir, hissedilmez çoğu zaman. Bazen memnunduruz aldığımız kararlardan, bazen de bir tuş olsa da geri alsak deriz zamanı. İşte tam bu noktayı yakalayan bilim kurgu bize zaman yolculuğu fikrini sunar.

Zaman yolculuğu temasıyla çekilmiş filmleri gözümüzün önünden geçirip, hafızalarımızda en çok yer edenleri kısaca hatırlayalım. Efsane Back to the Future, Groundhog Day, The Terminator, Planet of the Apes, akıllara durgunluk veren senaryosuyla Timecrimes, son yılların en vurucu filmlerindem Interstellar, Donnie Darko, The Butterfly Effect ve daha niceleri…

Bu girizgahtan ve hafızalarımızı biraz tazeledikten sonra sizlere Netflix yapımı bir Alman dizisi önermek istiyorum “DARK”. Almanya’nın küçük bir kasabasında geçiyor. Sıradan insanların yaşadığı sıradan küçük bir kasaba. Mutlu gözüken fakat kendi karanlık sırlarına hapsolmuş insanların kasabası. İsmi gibi, senaryosu gibi karanlık ve gizemli bir atmosfere sahip.

Mekansal olarak aynı yerde geçse de zamansal olarak 33 yıllık döngülerle zaman yolculuğuna çıkılan, son derece kafa karıştırıcı senaryosuyla macera, gizem, gerilim severler için izlenmesi gereken bir yapım.

Senaryoya dair fazla bir ipucu vermeden, Dark’ın tüm bölümlerini mümkünse tek solukta art arda izlemeye davet ediyorum sizleri.

İyi seyirler,