×

Aynı anda 10 dergide tarama yapabilir misiniz? Web of Science ve Scopus’un faydası | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Atıf veritabanlarının en önemli özelliklerinden biri de web keşif araçlarında görmeyi arzuladığım bir özelliği sunması. İsteğim şuydu. Sadece istediğim dergiler içinde tarama yapabilmek! Web keşif araçlarını  tanıtmaya gelen firma yetkililerine hep şu soruyu sorardım: İstediğim dergileri seçip sadece onların içinde tarama yapma imkanımız var mı? Maalesef yokmuş; ama bir tanesi en azından sadece istediğim dergilerden gelen sonuçları getiriyor. Sonrasında yani gelen kayıtlar içinde tarama yapma olanağını kullanıcısına vermiyor. Tek tek bazı veritabanlarına da baktım. Onlardan biri, iki üç tane issn’i tarattırıp sonuçları aynı sayfada getiriyor; ancak gelen sonuçlar içinde tarama yapma imkanı vermiyor.

Bu iki özelliği yani hem istediğim dergileri aynı anda taramayı hem de tarama yaptıktan sonra gelen sonuç sayfasında tarama yapmayı sevgili atıf indekslerimizde gördüm. Hem Web of Science’a hem de Scopus’a bu özelliklerinden dolayı pek çok teşekkür ederim. Alanımızla ilgili dergileri tararken (bu arada alanımızla ilgili Wos’ta 88 derginin dizinlediği bilgisini de verelim), ilgilenmiş olduğum dergileri seçtiğimde sadece o dergilerin içeriğine ulaşabildim. Bu beni son derece mutlu etti. Örneğin sadece “Journal of Informetrics”, “Research Evaluation” ve “Scientometrics” dergilerini taramak istiyorum. Bunun için ne mi yapıyorum? Aşağıdaki görselde de gördüğünüz üzere, her üç derginin de başlığını arama kutucuklarına yazıyorum. “Boolean operator”lerden “or”u seçiyorum ki hepsini birden getirsin. Tarama kriterlerinden de “Publication Name”i seçiyorum ve bilgi merkezlerinde/kütüphanelerde tıklanma rekoru kıran “Search” butonuna tıklıyorum.

“Search” butonuna tıkladığımda aşağıdaki gibi üç dergiden toplamda 7198 adet yayın geliyor.

Bu sayfanın içinde de “university ranking*” diye tarama yapıldığında da gelen sonuçlar 226’ya düşüyor. Tümdengelim yöntemini gayet başarılı bir şekilde veriyor. Aşağıdaki görselde de görüldüğü üzere her üç dergiden de sonuçlar geliyor.

Aynı durum Scopus için de geçerli. Scopus’ta da bu üç dergiyi aşağıdaki şekilde tarayabiliyorum.

Aşağıda da görüldüğü üzere her üç dergi de aynı sonuç sayfasında geliyor ve bu sonuçlar içinde de yine tarama imkanı oluyor.

Belirli dergiler içinde literatür taraması yapmak istediğinizde son derece faydalı bir yöntem olduğunu söyleyebilirim. Örneğin “Atıf indekslerinde yaşanan sorunlar” diye bir araştırmanız olacaksa öncelikle bu konuda yazılan makalelerin hangi dergilerde çıkabileceği üzerinde bir çalışma yaptıktan sonra, belirlediğiniz dergiler üzerinde yukarıda da bahsettiğimiz üzere tümden gelerek, derine doğru inip aradığınız yayınlara daha kolay bir şekilde ulaşma şansına sahipsiniz.

Deneyin, memnun kalacaksınız!