×

Kim, Kiminle, Nerede? | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Bilgi profesyonelleri olarak kullanıcılara çeşitli sunumlar yapmak, verilen hizmet ve olanakları en iyi şekilde anlatabilmek bizim için büyük bir fırsattır.

Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi olarak bütün kullanıcı gruplarına bireysel ve grup olarak oryantasyonlar veriyoruz. Bizim burada anlatacağımız kısım ise doğrudan doğruya öğretim üyelerimize yaptığımız sunumlardır. Öğretim üyelerimizi tek tek davet edip onlara aşağıdaki konularda ayrıntılı sunumlar yapıyoruz.

* Akademik Performans Değerlendirme Ürünleri:

– “InCites”

– “SciVal”

* Açık Erişim, Açık Veri, Açık Bilim

“Araştırma Veritabanı”mızdan sorumlu arkadaşım Burcu Ersoy’la birlikte yapmış olduğumuz bu sunumlarda zaman zaman çok yerinde geribildirimler de alıyoruz.

Her yıl onlarca öğretim üyemize ulaştığımız bireysel oryantasyonlarda Güz döneminden itibaren bu yıl da 28 öğretim üyemize ulaştık. Onlara toplu olarak sunum yapmaktansa birer saatlik bireysel sunumlar yapıyoruz. Onları Bilgi Merkezi’ne davet edip rahat bir ortamda soru sorabilmelerini de sağlıyoruz. Bazı öğretim üyelerimiz, bireysel anlamda vermiş olduğumuz bu sunumları, bizim için zahmetli bulduklarını söylüyorlar ve verdiğimiz emek ve zaman için de çok memnun olduklarını ifade ediyorlar.

Geçen hafta bir öğretim üyemiz, makalesini gönderdiği derginin performansını merak etti. Aynı konu başlığındaki diğer dergilerle kıyasladığımızda keşke bu toplantıya daha erken gelebilseydim şeklinde bir hayıflanmada bulundu.

Yine bir başka öğretim üyemiz ise, özellikle Scival ve Incites sunumlarını dinlerken biraz da gülerek “Ooo! Burası tam bir akademik dedikodu veritabanıymış” diyerek işi şakaya döktü; ama haklılık payı da yok değildi; çünkü kim, nerede, ne zaman, kimlerle yayın yapmış, gibi bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Zaman zaman da çok yerinde geribildirimler alıyoruz bu anlattıklarımıza dair. Özellikle atıf indekslerinde yaşadıkları sorunları bizimle paylaşıyorlar biz de bu sorunları ilgili firma yetkililerine iletiyoruz. Geçen hafta bir öğretim üyemizin Web of Science’ta yaşadığı bir sorun vardı ki, o da başlı başına bir yazı konusu olacak nitelikte olduğu için onu buraya almadık. Sonraki yazılarımızda bu sorundan da bahsedeceğiz. Web of Science’ta yayını olup da atıf alan bütün araştırıcıları yakından ilgilendiren bu konuyla ilgili önümüzdeki haftalarda bir yazı yazacağız diyelim ve noktayı koyalım.

Bu oryantasyonlar süresince yolu Bilgi Merkezi’nden uzun zamandır geçmemiş öğretim üyelerimizin de Bilgi Merkezi’ne gelmelerini sağlıyoruz. Sunum sonrasında özellikle yeni öğretim üyelerimize hizmet ve olanaklarımızı bir kez daha hatırlatıyor, uzun süre üniversitemizde bulunan öğretim üyelerimize de yeni hizmet ve olanaklarımızı anlatma fırsatı buluyoruz. Son söz olarak da Bilgi Merkezi ile ilgili istek, öneri ve şikayetleri konusunda görüşlerini almaya çalışıyoruz. Bilgi Merkezi hakkındaki olumlu düşüncelerini almak bizim için, sunumların yorgunluğunu atma konusunda, ilaç gibi geliyor. Önerileri olduğunda da mutlaka onları not ediyoruz ve yapılan güncellemeleri kendilerine iletiyoruz.

Gözlemlediğimiz kadarıyla yapmış olduğumuz bu bireysel sunumlar, Bilgi Merkezi açısından hem görünürlüğümüzü hem de tanınırlığımızı sağlıyor; öğretim üyelerimiz açısından da bir yenilenmeyi sağlıyor ve bilgilerinin güncellenmesine vesile oluyor. Sonrasında onlarla iletişimde bulunup ortak çalışmalar da yapıyoruz. Bilim, kültür, sanat ve diğer alanlarda çok değerli kişileri kullanıcılarımızla buluşturduğumuz/buluşturacağımız “BM Söyleşileri” etkinliğimizin ilkinin bu şekilde gerçekleşmesi, bu sunumların ilk meyvesi olarak kendi yakın tarihimizin şimdilik tozsuz sayfalarına derkenar oldu.

Bu sunumların a’dan z’ye kadar olan oluşum süreçleriyle ilgili bilgi almak isteyen meslektaşlarımız olursa, bize ulaştıklarında daha detaylı bilgi vermek isteriz.