×

Açık Erişim Evrimi

Açık erişim geçmişi alanında birkaç ana safha vardı:
ArXiv’in icadı. ArXiv, matematikçiler ve teorik fizikçilerin kağıtları paylaşmak için kullandığı bir web sitesidir. ArXiv 1991’de piyasaya sürüldü ve şu an 1.2 metrelik ön baskılar var.
Açık erişim yayıncılığı iş modelinin icadı. Bu yayınlama modeli yayıncılığın maliyetlerini okuyucudan yazara kaydırdı. Yazar, makalelerinin yayınlanması için bir ücret ödüyor ve sonuç olarak, makalenin etrafında herhangi bir ödeme alanı bulunmuyor. Bu yayınlama modeli 2000’lerin başında BioMedCentral ve PloS tarafından icat edildi.
Akademik sosyal ağların keşfi. Akademisyenler, Academia.edu, ResearchGate, Mendeley gibi sitelerde profil sayfaları oluşturdu ve bu profil sayfaları aracılığıyla internete birkaç on milyon kağıt yükledi.
Devlet ve fon ajansı görevleri. Bill ve Melinda Gates vakfından para alan herkes, makalelerini açık erişimli dergilerde yayınlamak zorundadır. İngiltere hükümetinden para alan herkes, yayınlanan online gazetenin açık bir erişim kopyasının bulunduğundan emin olmak zorundadır. ABD hükümeti, 2008 yılı itibariyle, National Institutes of Health (NIH) tarafından finanse edilen herhangi bir makalenin yayınlandıktan sonraki 12 ay içinde açık erişim olmasını şart koştu.

Açık erişimin geleceği konusundaki görüşleri şunlardır: Önümüzdeki birkaç yıl içinde, yayınlanmakta olan tüm yeni makalelerin hemen ücretsiz olarak edinilebileceği bir noktaya geleceğiz ve yazdığım tüm makalelerin çoğunluğu çevrimiçi olarak özgürce kullanılabilir.
Haberin devamı için:
http://www.huffingtonpost.com/…/the-evolution-of-open-acc_b…

 

Haberi ulaştıran (Adnan Gözeller)