×

Yerel Kütüphanenizi Destekleyecek 7 Yol

Kütüphane sadece mutlu bir yer değil (mutlaka mutlu bir yer olsa da) aynı zamanda demokrasi için hayati önem taşıyan ücretsiz bilgi alışverişi merkezi, bizlere en sevdiğimiz kitapların kopyalarını almanın ötesinde yardımcı olur. Kütüphaneler iş merkezleri, toplantı alanları, vergiler veya seçmen kaydı, ev ödevi yardımı ve herhangi birine sahip olmayanlar için teknolojiye erişim konularında yardımcı olur. Kütüphanelerin, nüfustaki okur yazarlık oranını artırarak, kişilerin iş başvurusunda bulunmalarına yardımcı olarak ve küçük işletmeler için araştırma materyalleri sağlayarak ekonomik değer yarattığı bilinmektedir.

Önümüzdeki haftalarda, aylarda ve yılda, politikacılar kütüphanelerin fonunun azaltılmasını önerdiğinde (ki bu muhtemelen siyasi iklimde bilgi taciz eden gibi görünüyor), kütüphanelerimizin ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlamalıyız. Şu anda yerel kütüphanenizi desteklemeye başlayabileceğiniz yollar şunlardır:

1. Kullanın! Kütüphaneler, kurucu kişiler tarafından ihtiyaç duyulduğunu ve iyi kullanıldığını gösterebilirlerse, finansman almaları gerektiğini savunmalarını kolaylaştırıyorlar.

2. Gönüllü olun! Siz, evet, yerel kütüphanenizde gönüllü olabilirsiniz. Gönüllüler, kütüphanelere maliyetleri düşürmeye ve topluluğa daha iyi hizmet vermeye yardımcı olur; Neye ihtiyaç duyduklarını görmek için yerel kütüphanenize başvurun. Eğer bir şekilde kütüphaneden yararlanabilecek özel bir beceriniz varsa, bu iki katına çıkar.

3. Bağış yapın veya üye olun! Yerel kütüphanenin, bir sanat müzesinde olduğu gibi üye olabileceğiniz bir “Kütüphane Dostları” programı vardır. Hiç paranız yoksa, genellikle kitap da bağışta bulunabilirsiniz.

4. Kütüphanede alışveriş yapın! Kütüphanemde düzgün kitap ekipmanları ve ayrıca kullanılmış bazı kitaplar satın alabileceğiniz bir dükkan var. Pek çok kütüphane kitap satışına sahiptir. Kütüphanenizi desteklemenin ve daha fazla kitap satın almadan daha iyi neyin var? [Bu ülkemizde pek olmayan bir durum]

5. Oylama. Temsilcinizle iletişime geçin. Ve yerel mevzuatınızı bir şahin gibi izleyin. Onları etkileyecek bir mevzuat olup olmadığını görmek için periyodik olarak kütüphanenize başvurmak isteyebilirsiniz. Kütüphaneyi özgürce kullanma kabiliyetine zarar verecek herhangi bir şeye, aksi halde maddi kaybı bırakacak olanlara karşı oy kullan. (Yerel kütüphanenizin sosyal medyası bu bilgi için başka bir iyi yol olabilir.)

ALA’yi (American Library Association) izleyin ve destekleyin. Amerikan Kütüphaneciler Derneği, Washington DC’deki kütüphaneleri savunur ve kütüphaneler için kaynak sağlar. Web sitelerini buradan kontrol edebilirsiniz: http://www.ala.org/

7. Yüksek ve hevesli bir kütüphane sevgilisi olun! Kütüphane hakkında herkesle konuşun. Herkese kütüphanenin son derece mükemmel olduğunu ve orada da takılmaları gerektiğini hatırlatın.

http://bookriot.com/…/7-ways-to-support-your-local-library…/

 

Haberi ulaştıran (Adnan Gözeller)