×

Aşıklar, kütüphane haftasında atıştı

Aydın İl Halk Kütüphanesi tarafından 52. Kütüphane Haftası kapmasında gençlere Türk kültürünün önemli bir parçası olan Aşık atışmalarını tanıtmak ve kütüphanede kitap okumanın önemine dikkat çekmek için ‘Halk Aşıkları Atışması’ düzenledi.  Aydın İl Halk Kütüphanesi  konferans salonunda yapılan etkinliğe Aydın İl Kültür ve Turizm müdürü Nuri Aktakka, Aydın İl Halk Kütüphanesi müdürü Ahmet Kaya, davetliler ve öğrenciler katıldı.

  Törenin açılış konuşmasını yapan Aydın İl Kültür ve Turizm müdürü Nuri Aktakka,  Aşıklığın Türk geleneği ve kültürünün bir parçası olduğunu söyledi. Davetlilerin ve öğrencilerin beklide ilk defa aşık atışmasına şahit olabileceğine değinen Aktakka, “Bize düşen geleneğimiz ve kültürümüz olan aşık atışmalarını yaşatmak ve tanıtmak.bunun için çeşitli etkinliklere destek verip sahnelemeye çalışıyoruz. Bu kültürü sizleri tanıtmaya vesile olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu edebiyatın özelliği, anonim olmasıdır. Önceden hazırlığı yoktur. Şiirde olduğu gibi ölçü kafiye hazır değildir. Her şey o anda kafada başlar ölçü, kafiye hepsi sahnede yapılır” dedi.
 EĞLENDİRİRKEN DÜŞÜNDÜRDÜLER
Atışmaya başlamadan önce kısa bir konuşma yapan Muhsin Özen, ‘Mehmet bey ile hep karşı karşıya gelirdik bugün de Aydın’da karşı karşıyayız. Sahnede baba oğlu tanımaz bu meydan öyle bir meydan’ dedi.  Kaptani Mehmet Köşe de cevap olarak ‘En güzel söz sazla söylenen sözdür’ deyip atışmayı başlattı. Hem öğrencilerle sohbet edip hem de sazla atışan aşıklar gerek konu başlıkları olsun gerekse şiirleriyle salondakileri eğlendirirken düşündürdüler. Aşıklar, hem Kütüphane Haftası hem de Atatürk ve Türkiye için saz çaldılar. Aydınlı Halk Ozanı Davazlı Süleyman İncedal’ın okuduğu şiir de aşıkların atışmasına renk kattı. Atışmanın sonunda her iki Ozan’da katılan öğrencilere, öğretmenlere ve etkinliği düzenleyen Aydın İl Halk Kütüphanesi’ne teşekkürlerini sundu. Ayrıca Aydın İl Halk Kütüphanesi olarak ozanlara katılımlarından dolayı teşekkür belgeleri verildi.
Kaynak: http://www.nazilliadalet.org/