×

Alevi inanç merkezi Şahkulu’nda Kütüphane Haftası kutlaması

Türkiye’de ilk kez bir alevi inanç merkezi kütüphane haftasını kutluyor. 687 yıllık geçmişi olan Bektaşi Tekkesi Şahkulu Sultan Dergahı bu akşam kütüphanecileri konuk edecek. Şahkulu Sultan Vakfı Alevi Bilgi Merkezi tarafından düzenlenen “Anadolu’da Çokkültürlülük ve Etkileşim” başlıklı söyleşiye, Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Bilge Kula’nın konuşmacı olarak katılacak, gazeteci ve yazar Necdet Saraç ise söyleşinin moderatörlüğünü üstlenecek. 52. Kütüphane Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek söyleşi öncesinde Şahkulu Sultan Vakfı Semah Ekibi kütüphaneler, kütüphaneciler ve kitaplar için semah dönecek. Herkese açık ve ücretsiz olan etkinlik 18.00’de başlayacak.

Şahkulu Sultan Dergahı
Şahkulu Sultan Dergahı; Osmanlı Dönemi’nde varolan yaklaşık 20 Alevi-Bektaşi Dergahın’dan biridir. Horasan erenlerinden kabul edilen Şahkulu Sultan, Bizans’ın son dönemlerinde; yaklaşık 1370-1380 yıllarında İstanbul’a gelip dergahını kurmuştur. Şahkulu Sultan ile birlikte aynı yılda dergahlarını kuranlar ise Karacaahmet Sultan, Gözcü Baba, Eren Baba, Sancaktar Baba, Kartal Baba gibi isimler. Bu erenler ölümlerinden sonra, kurdukları dergahlarda isimlerini verdikleri semt adları ile yaşamaktalar. Eren Baba’dan Erenköy, Kartal Baba’dan Kartal, Gözcü Baba’dan Göztepe, Karacaahmet Sultan’dan Karacaahmet semti adını almıştır.

Kaynak: http://kulturservisi.com/

ŞAHKULUNDA KÜTÜPHANE HAFTASI KUTLANDI
Şahkulu Alevi Bilgi Merkezi Koordinatörü Aydın İleri’nin verdiği bilgilere göre, 52. Kütüphane Haftası İstanbul kutlama programı kapsamında gerçekleşen etkinliğe katılım yoğundu. Etkinlik başlamadan önce dergah tarafından hazırlanan ve canlar tarafından getirilen loklamalar yendi. Etkinlik Şahkulu Sultan Vakfı Başkan Yardımcısı Hüseyin Taştekin’in açılış konuşması ile başladı.  Şahkulu Sultan Vakfı Semah Ekibi kitaplar, kütüphaneler ve kütüphaneciler için semah döndü. Şahkulu Alevi Bilgi Merkezi Koordinatörü Aydın İleri’nin kütüphane çalışmaları hakkında kısa bilgilendirmesi sonrası Perşembe Sohbeti konuğumuz  Prof. Dr. Onur Bilge Kula “Anadolu’da Çokkültürlülük ve Etkileşim” sunumunu gerçekleştirdi. Etkinliğe katılanlar tarafından bu etkinlerin daha çok yapılması istendi ve Prof. Dr. Onur Bilge Kula ile yeniden buluşma sözü alındı. Şahkulu Alevi Bilgi Merkezi  yenileme çalışmalarını en kısa zamanda bitirerek hizmete açılacak. Kütüphane Kütüphane Katalogumuzu web sayfamızdan tarayabilirisiniz.
52. Kütüphane Haftası kutlu olsun.

 

Kaynak: Aydın İleri