×

Gebze’de kütüphane var; ama yok!

Gebze İlçe Halk Kütüphanesi sıkıştığı yerden bir türlü kurtarılamıyor. Küçücük bir apartman dairesine sıkıştırılan kütüphane il, ilçe protokolü ve tüm vatandaşların gözünden sürekli kaçıyor. Birçok olumsuz dorumuna rağmen kitap sevilmeyen bu çağda bile hala ziyaretçi ve okuyucu akınına uğruyor. Gebze yapısal, kültürel ve sosyal şehircilik anlamında yoğun bir mesai harcayan bir ilçe olarak görünüyor. Kentsel dönüşüm, sosyal alanların artırılması, kazandırılan yeni bilişim ve kültürel tesislerle marka şehir olma peşinde gidiyor. Ama hedef alınan şehirler seviyesine ulaşmak için şehrin argümanları arasında olması gereken bir yapı olan İlçe Halk Kütüphanesini görünce herkesin keyfi kaçıyor. Gebze İlçe Kütüphanesi herkesin ulaşabileceği bir yerde, geniş ve farklı alanları ile vatandaşlara hizmet etmesi gerekirken imkansızlıklarla boğuşuyor.

KORİDORLARDA KİTAP OKUNUYOR

Hacıhalil Mahallesinde bulunan Gebze ilçe Halk Kütüphanesi merkezden uzak sayılmasa bile yine de sokak aralarında kaybolmuş durumda. Kütüphaneden içeri girince rutubet kokan bir hava ile insanlar karşı karşıya kalıyor. Küçük odacıklar içinde binlerce kitap ve yer olmadığı için hala açılamamış kolilerde kitaplar üst üste yer kaplıyor. Yer dar olduğu için masa ve sandalyeler az ve yetersiz kalıyor. Bazen çok kalabalık olunca çocuklara koridorlarda, mutfakta, tuvaletlerin olduğu koridorda dahi ders çalışacak ve kitap okunacak alan oluşturuluyor. Tüm bu sıkışıklığa rağmen binlerce üyesi olan kütüphane dolup taşıyor. Yaz aylarında bile ziyaretçileri de üyeleri de eksik olmuyor.

VELİLERİNDE SIKINTININ FARKINDA

Her geçen gün üyelerine ve kitap sayısına yenilerini ekleyen Gebze İlçe Halk Kütüphanesi’nin bu durumu ne Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı nede yerel yönetimleri hiçte rahatsız etmiyor. Geleceğimizin doğru yetişeceği böyle bir yerimiz olduğu için koruyup kollamamız gerekirken, yaşamını sürdürmesi için sıkış tepiş ve sağlıksız bir ortamda savaş vermeye mahkûm ediyoruz.

Çocukların okuma alışkanlığı kazandığı dönemlerde kütüphaneyi ortamın olumsuzlukları yüzünden soğuk bulmaları kaçınılmaz hale geliyor. Çocukları ile birlikte kütüphaneye giden velilerinde sıkıntının farkına varıp düzelmesi için ellerinden geleni yapmaları bile yeterli olmuyor. Gebze İlçe Halk Kütüphanesi’nin yeri dar fakat yine de hizmetinden ödün vermiyor.

Kaynak: http://www.marmaragazetesi.com/