×

Dünyadan İlham Veren Okul Kütüphaneleri

1. Cambridge’deki Stephen Perse Vakfı ilkokulu, mimarlardan okullarındaki bir alanı, masal anlatıcılığı için yeniden tasarlamalarını istemiş. Ve işte sonuç: Öğrencilerin öğrendiklerini canlandırmaları için bir sahne ile birlikte bolca açık alan.

1

2. Ünlü mimar Louis Kahn, 1965 yılında Phillips Exeter Akademisi’ni tasarlamakla görevlendirilmişti. Bina 1971 yılında tamamlandı. Alan toplam 260 bin basılı ve elektronik kitaba erişim sağlıyor.

2

3. Bir Robin Hood Vakfı ve New York Eğitim Departmanı ortaklığı olan Robin Hood Kütüphanesi İnisiyatifi, şehrin belediye başkanı ve kurumsal bağışçıları tarafından desteklenmiş.Mimarlardan oluşan bir ekip, yeni ilkokul kütüphanesinin tasarımı, inşası ve iç dekorasyonu için topluluk ile birlikte çalışmiş. Bu Bronx’ta birlikte çalıştıkları okullardan sadece birisi.

3

4. Bu, Robin Hood İnisiyatifi’nin bir parçası olarak yenilenen başka bir okul. 2002′den beri New York’un ihtiyaç sahibi çocuklarına eğitim fırsatları yaratmak için benzeri görülmemiş bir çaba ile toplam 62 kütüphane dekore edilmiş. Bu fotoğraf, Bronx’taki başka bir okul kütüphanesine ait.

4

6. Surrey’deki Cordwalles İlkokulu’nun kütüphanesi, yerleri tamamen çim halı ile kaplı büyülü bir ormana dönüştürülmüş. Oda, içindeki tüm aksesuarlarla büyülü bir atmosfere sahip.

6

7. Northampton’daki Duston Okulu, kütüphanesini pek çok farklı derse ve aktiviteye uygun olacak şekilde uyarlamış. Duvarın yanındaki yumuşak oturma alanı, keyif için kitap okumayı teşvik ediyor. Paneller, sınav sezonunda bireysel çalışma istasyonlarına dönüştürülmek için yeniden düzenleniyor.

7

8. Duston Okulu’nun duvarı, okulun eski öğrencilerinden biri olan ve şu an okulda etkinlik koordinatörü olarak çalışan Ashley Elliott tarafından yaratılmış. Duvarda görünen Londra şehir silüeti, 2012 olimpiyatlarını kutlamak amacıyla yerleştirilmiş.

8

9. Los Angeles’taki Locke Lisesi, 3000 metrekarelik öğrenci alanını, Lock Jet Alanı olarak bilinen açık ve minimalist bir alan olarak yenilemiş. Alanda, oturma, raf ya da çalışma alanı olarak modifiye edilebilecek altıgen kulelere yerleştirilmiş kitaplar bulunuyor.

9

10. Jet Alanı, bir kütüphanenin 2050 yılında nasıl görüneceği düşünülerek tasarlanmış. Alan yaklaşık 2000 öğrenciye hizmet veriyor. Geniş görsel ve işitsel olanakları ve iPad gibi mobil teknolojileri bulunuyor.

10

11. Suffolk’taki bu kolej, okuma ve bilgisayar tesisleri bulunan bu öğrenme merkezini okulun ana avlusuna inşa etmiş. Mekan hem öğrenciler hem de yerel halk tarafından kullanılıyor.

11

12. Avusturalya Melborn’daki Toorak Koleji, geniş Norman Carson kütüphanesini, sessiz okuma için düşünülmüş resimdeki armut koltuklar dahil bolca sosyal oturma alanı yaratarak daha işlevsel bir hale getirmiş.

12

13. Güney Londra’daki Rosendale İlkokulu’nun bir kütüphaneye ihtiyacı vardı ancak bunun için yeterli alanları yoktu. Çözüm mimar Kate Gorely tarafından geldi. Bu tasarım, Okul Kütüphaneleri Birliği’nin 2011 En İyi Kütüphane Tasarımı Ödülü’nü kazandı.

13

14. Bazı orijinal parçaları – koltuklar gibi – aynen korunan Rosendale kütüphane otobüsünün her santimetrekaresinde öğrencilere okuma ve öğrenme fırsatı yaratılması düşünülmüş.

14

15. Haltwhistle Topluluk Kampüsü, kütüphane alanını elden geçirirken öğrencilerin hayalini yakalamak ve yerel mirası kucaklamak istemiş. Roma teması kullanılarak, kale tarzı tuğla görünümlü bir duvar kağıdının yanı sıra Northumbrian vadisinin görünümünü yansıtan bir duvar eklenmiş.

15

16. Sheffield’daki Wybourn İlkokulu, teknoloji ile geleneksel okuma stillerini birleştirmiş. Alanda hem açık oturma alanı hem de biraz sessizlik isteyenler için bir ya da iki koltuk bulunuyor.

16

17. ACS Hillingdon Uluslararası Okulu, kütüphanesini Şiir Haftası için sihirli bir şiir sarayına dönüştürmüş. Mağaralar ve sığınaklar yaratılmış, pencereler karartılmış ve sihirli bir okuma deneyimi yaşamak için alana küçük gece ışıkları yerleştirilmiş.

17

18. Dame Bradbury Okulu, müştemilat olarak kullanılan kütüphanesini tekrar dizayn etmiş. Kullandıkları bilgi ağacı konsepti, sağladığı oturma yerleri ve kitap depolama alanlarıyla merkezi odak noktası haline gelmiş.

18

Kaynak: http://www.theguardian.com/teacher-network/gallery/2015/jan/08/school-libraries-world-books-gallery