×

Makale üretiminde 20’nciyiz

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı yönünden “E-Kitap Semineri” düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Ömer Bozkurt yaptı. Ömer Bozkurt’un arkasından EaZy Solutions düşünce ortaklarından Ebru Aktaş ve Zeynep Ataman seminer verdiler.

Konuşmasında dünyadaki elektronik yayıncılıkla ilgili kimi istatistiki verilere yer veren Ebru Aktaş, elektronik yayınların bu zamanlarda giderek arttığına, basılı yayınların ise azalmaya başladığına dikkat çekti. Ciber şirketinin 2008’de yayınladığı rapora nazaran e-kitapların gelecekte vazgeçilmez bir bilgi erişimi endüstrisi yaratacağını vurgulayan Akbaş, e-kitapların faydalarından söz etti.

Dünyadaki Ar-Ge çalışmalarının akademik anlamda hızla devam ettiğini belirten Aktaş, Türkiye’deki ülke kütüphanelerine dünyadakilerden daha az bütçe ayrıldığını ve bilimsel manada daha az dokümana ulaşılabildiğini lakin bu durumun giderek iyileştiğini söyledi. Aktaş, “Türkiye makale üretimi ile ilgili dünyada 20. sıradadır. 1996’dan beri Türkiye’de 348 bin 836 tane makale üretildi. Bunların 330 bin 411’i hakemlidir. Diğer devletler yönünden makalelere önyargılı yaklaşılıyor. Bu sorunun düzeltilmesi hesabına makalelerin güvenirliliğinin ve niteliğinin artırılması gerekiyor” dedi.

Zeynep Ataman ise, mümessili oldukları yayın evlerinin e-kitap paketlerinin kütüphaneler için alternatiflerinden ve yayın evlerinin kapsadığı konular ile ilgili bilgi verdi. Seminere akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: http://www.kibristahaber.com/