×

Kültürünü AVM’lere Satan Üzgün Kent-İstanbul

2012 yılında Londra, New York, Şangay, Paris, Tokyo, Sidney, Johannesburg ve İstanbul’un bir araya gelmesiyle Dünya Şehirleri Kültür Forumu başlıklı bir girişim oluşturuldu. Bu girişim, Dünya Şehri olarak adlandırılan büyük metropollerin kültür alanındaki üst düzey yöneticilerinin bir forumda toplanıp, bu tarz şehirlerin kültür planlamalarıyla ilgili idari programlarını ve görüşlerini birbirleriyle paylaşmalarını amaçlıyor.

Forumun üstünde durduğu fikirlerden biri de dünya şehirlerinin kendi ülkelerindeki küçük şehirlerden çok, diğer ülkelerdeki büyük metropollerle ortak noktaları olması. Dünya Şehirleri Kültür Forumu’da bu fikirden yola çıkarak, her sene üye şehirlerin katılacağı Dünya Şehirleri Kültür Zirvesi’nin ikincisi, 13-15 Kasım 2013 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşti. Bu etkinliğin öncesinde foruma katılan şehirlerin yer aldığı Dünya Şehirleri Kültür Raporu yayınlandı. Raporda katılımcı şehirlerle ilgili istatistiksel bilgiler yer alıyor ve bunlar sahne sanatları, edebi kültür, insanlar ve yetenek, kültür altyapısı ve kültür mirası gibi bölümler altında sıralanmış.

2013 yılı Dünya Şehirleri Kültür Raporu’nda İstanbul’la ilgili dikkat çeken rakamların bazıları şu şekilde:

Her 100,000 kişiye düşen kütüphane sayısı

Londra          5

Amsterdam  3

New York     3

İstanbul    0.3

Mumbai       0.006

Her 100,000 kişiye düşen kitabevi sayısı

Buenos Aires  25

Hong Kong     23

Mumbai            4

İstanbul         3

Halka açık yeşil alan (parklar ve bahçeler) yüzdesi

Singapur            %47

Sidney                 %46

Hong Kong       %41

Londra               %38.4

Rio de Janeiro  %29

İstanbul           %1.5

Canlı müzik mekanları

Los Angeles  510

Paris               423

Tokyo             385

Londra           349

İstanbul       91

Genel Üniversitelerde Sanat ve Tasarım bölümlerinde okuyan öğrenci sayısı

Seoul          78,343

Bogota       47,686

Shanghai  43,501

Tokyo         25,444

İstanbul   774

Şehirdeki müze sayısı

Los Angeles  221

Londra           173

Berlin             158

Amsterdam   151

İstanbul       78

Yukarıdaki istatistikler 2013 yılı için hazırlanmış Dünya Şehirleri Kültür Raporu’nun sadece küçük bir bölümüne ait. Neyse ki raporun İstanbul’la ilgili diğer bölümleri bu kadar iç karartıcı değil. Yine de sadece yukarıdaki rakamlar bile İstanbul ahalisi ve kültür yönetiminde yer alan yetkililer tarafından önemle dikkate alınmalı çünkü şehrin durumu iyiye gitmiyor. İstanbul kültür miraslarını korumak yerine, kültürünü alışveriş merkezlerine satan bir kent haline geldi.

AVM projeleriyle ilgili akla gelen ilk örneklerden biri, 2013 yazında Türkiye tarihinin en büyük toplumsal hareketlerinden birine neden olan Topçu Kışlası projesi. İstanbul’daki yeşil alanların boyutu Dünya’nın önde gelen şehirlerine kıyasla yok denecek kadar az olduğu halde şehrin ortasındaki bir parkı yıkıp, yerine alışveriş merkezi ve konut yapılmaya çalışılması; buna engel olmaya çalışanların ise polis terörüne maruz kalması, bir Dünya Şehri olarak pazarlanan İstanbul için gerçekten utanç vericiydi.

Yazının devamı için lütfen tıklayınız