×

Duayen kütüphaneci, son yolculuğuna uğurlandı

Türk kütüphaneciliğinin önemli isimlerinden, Milli Kütüphane eski Başkanı DR. MÜJGAN CUMBUR, ebedi yolculuğuna uğurlandı. Hacı Bayram-ı Veli Camii’nde düzenlenen cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’i temsilen Müsteşar Özgür Özaslan, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa İsen, Türk Kadınları Kültür Derneği Genel Başkanı Emine Bağlı, Türk Kütüphaneciler Derneği Başkanı Ali Fuat Kartal ile Bakanlık bürokratları katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in Adana programı nedeniyle cenaze törenine katılamadığını bildiren Müsteşar Özgür Özaslan, cenazede yaptığı açıklamada Bakanlığa ve kültür sanat hayatına örnek yaşam tarzıyla önemli hizmetler veren duayen kütüphanecinin saygıyla anılacağını söyledi.

Edebiyat, kültür-sanat gibi pek çok alanda, çok yönlü eserleri ve çalışmaları bulunan Cumbur’un takdire layık olduğunu belirten Bakanlık Müsteşarı, “Bazı şahıslar vardır akıllara kurumlar gelir, bazı kurumlar vardır şahıslar akla gelir.” dedi.

Türk edebiyatının önemli şahsiyetlerinin tanıtılmasında özellikle 1950’li yıllardan sonra çok değerli emekleri olan eğitimcinin böyle bir isim olduğunu belirten Özaslan, Milli Kütüphane içinde Müjgan Cumbur adına bir salon olduğunu ve bundan sonra da kendisiyle ilgili çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi.

Milli kütüphanenin kuruluşu ve yeni binasının yapılmasında Cumbur’un önemli hizmetleri olduğuna vurgu yapan Türk Kadınları Kültür Derneği Genel Başkanı Emine Bağlı ise öğrencisi olduğunu belirttiği Müjgan Cumbur’un gerek derneklerinde, gerekse kendi evinde Osmanlıca kursları veren nadide eğitimcilerden biri olduğunu kaydetti.

DR. MÜJGAN CUMBUR

İstanbul’da 1926 yılında doğan Dr. Müjgan Cumbur, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi. 1952 yılında doktorasını tamamlayarak edebiyat doktoru unvanını alan Cumbur, fakültede kütüphaneci olarak göreve başladı.

Milli Kütüphane’ye 1954 yılında naklen geçerek burada çeşitli görevlerde bulunan eğitimci, 1965 yılında Milli Kütüphane Genel Müdürlüğü görevine atandı.

Kültür Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevine 1978 yılında atanan Müjgan Cumbur, 1980 ve 1987 yılları arasında Milli Kütüphane Başkanlığı görevinde bulunduktan sonra 11.12.1987 tarihinde kurumdan emekli oldu.

Kütüphanecilik alanında pek çok öğrenci yetiştiren eğitimcinin pek çok eseri bulunmakta olup, ayrıca çeşitli gazete ve dergilerde yayınlanmış makale ve yazıları mevcut.

Kaynak: http://www.stargundem.com