×

Halk kütüphanesi halka kapalı!-İzmir

CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler yarım asra yakın tarihli kütüphaneye ev sahipliği yapan, namı İzmir’in çok uzaklarına ulaşan Urla’nın Bademler Köyü’nü ziyaret etti. Güler’e ziyaretinde CHP Urla İlçe Başkanı Yusuf Baratalı ve gazeteci/yazar Recai Seyhoğlu eşlik etti. Bademler Köyü’nde ev, esnaf ve kahvehane ziyaretleri ile yurttaşlarla bir araya gelen Güler, sorunları dinledi yerinde incelemelerde bulundu. Bademler Köyü Kütüphanesi 10 bine yakın kitap ile okuyucularına hizmet vermeye çalışıyor. Kütüphane memurunun emekli olması nedeni ile yaklaşık bir yıla yakın zamandır kapalı durumda olan kütüphanenin kapısına zincir vurulmuş durumda. Bademler Köyü ziyaretinde, zincir vurulan kütüphane kapısını inceleyen Güler gördüğü manzara karşısında şaşkına döndüğünü söyledi. Hükümeti sert bir dille eleştiren Güler, “Kapısına zincirle kilit vurulmuş bir kütüphane ancak AKP iktidarına yakışır. Bir kütüphaneyi kapatmak ne personel eksikliği ile ne de tadilat bahanesi ile açıklanabilir. Çalışan memurun emekliye ayrılmasıyla aylardır kapalı duran Bademler Halk Kütüphanesi’ne geçtiğimiz günlerde Urla İlçe Halk Kütüphanesi’nden  birisi geldiyse de,  kütüphane ancak bir hafta açık kalabildi” dedi.

“Zincirli kütüphane olmaz!”

Kütüphanelerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Güler, “ 10 yıllık AKP iktidarında kütüphaneler sürekli olarak azaldı. 76 milyon nüfuslu ülkemizde toplam 1069 kütüphane var. Komşularımızla bu sayıyı kıyasladığımızda ortaya çıkan sonuçlar iç acıtıcı. 10 milyon nüfusa sahip Bulgaristan’da 5 bin halk kütüphanesi var. Kütüphane sayımızın azlığından dolayı kütüphaneci sayımız da dolayısıyla çok az. Kütüphaneciliğe, bilgi ve belge yönetimi mezunu olanların istihdam edilmesi de bu vesile ile pek mümkün olmuyor. Kütüphanelerimizdeki kitap yetersizliği bir yerde dururken AKP iktidarı tarafından var olan kütüphanelerimizin de kapısına kilit vurulmaya çalışılıyor. Eğitim dinselleştirilmeye çalışıldığı bir dönemde kütüphanelerin kapatılması ya da kapalı tutulması manidar! Kütüphanelerin kapalı olması yurttaşlarımızın bilgi almasına ve kitaba vurulan prangadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı derhal harekete geçerek Bademler Köyü Kütüphanesi’ni yeniden sürekli açık hale getirmelidir. Zincirli Kütüphane olmaz” dedi.

“Kiraz, Karaburun ve Dikili İlçe Halk Kütüphaneleri de kapalı”

Kütüphanelerin kapalı olmasını durumu muasır medeniyetler seviyesini geçmeyi kendine ülkü edinmiş bir ülkeye yakışmadığını söyleyen Güler, “Personel yetersizliği nedeniyle Kiraz, Karaburun ve Dikili İlçe Halk Kütüphaneleri de kapalı. Bademler’deki kütüphanede tadilat yapılacaksa, zaman kaybedilmeden yapılmalıdır. Tadilat esnasında da kütüphanenin işler halde olması da mümkün mertebe sağlanmalıdır. Kitapların okurların eline geçmesini engelleyen hiçbir neden ve bahaneyi kabul etmiyorum. Okulların açıldığı bu günlerde kütüphane ortamına ve kitaplara öğrencilerimizin ne kadar ihtiyacı olduğu ortada” dedi.

CHP’li Güler Bademli ziyaretinde arkeolog Musa Baran tarafından açılan, Türkiye’nin ilk oyuncak müzesini de gezdi. Güler ziyaretleri arasında Gümrük ve Tekel Eski Bakanlarından Mahmut Türkmenoğlu’nun mezarı da yer aldı.

Kaynak: http://www.yerelgundem.com/