×

DSpace 3.1 Sürümü LiveCD’si Türkçe Dil Desteği ile Kulanıma Hazır

ANKOS Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Grubu’nun kurumsal dijital arşiv sistemi olarak tavsiye ettiği DSpace 3.1 sürümü Türkçe dil desteği ile LiveCD haline getirilmiştir. Özelleştirilmiş bu güncel sürüm ile kurumsal dijital arşiv sistemi fiziksel veya sanal bir sunucu üzerine kolay bir şekilde kurulabilmektedir. Ubuntu 12.04 işletim sistemi üzerinde 32bit ve 64bit olarak iki ayrı LiveCD yapılmıştır.

DSpace 3.1 sürümü LiveCD’sini aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz:
– DSpace 3.1 Sürümü LiveCD (32 bit)
– DSpace 3.1 Sürümü LiveCD (64 bit)

Uzun süreli depolama, koruma, dizinleme ve erişime odaklanarak dijital arşiv hizmeti vermek amacıyla MIT ve HP işbirliğiyle geliştirilen DSpace iki ayrı kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bunlar:
– JSPUI (Java Server Pages User Interface).
– XMLUI (Extensible Markup Language User Interface).

DSpace 3.1 sürümü LiveCD’si için her iki arayüzün Türkçe dil dosyalarının çevirisi yapılmıştır. Öte yandan DSpace XMLUI arayüzü için dil değiştirme özelliği de yazılım koduna eklenmiştir.

DSpace 3.1 LiveCD’sini sunucuya kurduktan sonra masa üstünde DSpace kurulumu ile ilgili temel notların yer aldığı kısa bir metin dokümanı yer alacaktır. Bu dokümandaki notlar takip edilerek varsayılan olarak gelen şifreler öğrenilebilir, yönetici hesabı açılabilir, kurulumda hazır olarak gelen yönetici hesabının şifresi değiştirilebilir, kullanım için yardım adresi ve ilgili kişilerin iletişim bilgilerine ulaşılabilir.

DSpace 3.1 LiveCD Kurulum ve Uygulama Rehberi‘ne ANKOS Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Web sayfasından KA Yazılımları başlığı altında erişilebilir durumdadır.

Kaynak: http://sonmezcelik.blogspot.com/