×

Görme engelliler kitapları “sesli” okuyor

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) bünyesindeki Görme Engelliler Teknoloji Laboratuvarı (GETEM), “e-kütüphane” projesiyle görme engellilerin, gönüllülerin seslendirdiği kitapları internet ya da telefon yoluyla okumasına imkan sağlıyor. GETEM Sistem Çözümleyicisi Akın Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin, Türkiye’de sayıları yaklaşık 400 bin civarında olan görme engellilerin yanı sıra engelleri nedeniyle basılı kaynaklardan sınırsızca faydalanamayan bireyleri de kapsadığını söyledi.

Görme engellilerin yeni çıkan kitaplara erişebilmelerinin önemine işaret eden Özkan, yeni kitapları herkesle aynı anda okumanın görme engelli bireylerin de hakkı olduğunu vurguladı.

Özkan, kütüphanedeki kitapların ağırlıklı olarak Türkçe ve İngilizce yayınlardan oluştuğunu anlatarak, “Kütüphanede hikaye, roman, şiir türündeki kitapların yanı sıra üniversitelerde okutulan ders malzemesi, bazı derslerin ve konferansların kayıtları ile bilimsel makale ve kitaplar bulunuyor” dedi.

Birçok yayın eviyle yaptıkları anlaşmalarla görme engellilerin faydalanabileceği sesli kitapların kütüphaneye dahil edildiğini dile getiren Özkan, Telif Hakları Yasası’nın ek 11. maddesine göre, bütün eserlerin gönüllü okuyucular sayesinde sıkıntısız seslendirilebildiğini ifade etti.

Özkan, görme engellilerin, gönüllülerin seslendirdiği kitapları internet ya da telefon yoluyla okuyabildiğini belirterek, bunun için GETEM‘in internet sitesindeki formun doldurulması gerektiğini kaydetti.

Projede önemli bir yere sahip olan gönüllü okuyucu sayısında artış yaşandığını aktaran Özkan, kütüphanedeki eserleri Milli Kütüphane Konuşan Kitaplık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sesli Kütüphane, Altınokta Körler Derneği Kütüphanesi, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı gibi birçok kuruluşla karşılıklı paylaştıklarını söyledi.

Özkan, herkesin kullanımına açık olan kütüphanenin yoğun ilgi gördüğünü belirtti.

Akın Özkan, görme engellilerin, kimseye muhtaç olmadan karşıdan karşıya geçmek, ATM’lerden para çekmek ve otobüse binebilmek için de sesli uyarı sistemleri konusundaki zorlukların aşılmasını istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak:http://www.haber7.com/