×

YÖK’den Açık Erişime Çağrı

YÖK Tez Merkezi güncellenen yeni web sayfası ile hizmet vermeye başlamıştır. Yeni sayfada YÖK Başkanı’ndan açık erişime vurgu yapan bir mesaj yayınlanmıştır. Mesajın tam metni aşağıdadır:

“Yükseköğretim Kurulu bünyesinde bulunan Ulusal Tez Arşivi, ülkemizde yapılan tüm yüksek lisans, doktora, sanatta yeterlik ve tıpta uzmanlık tezlerinin toplandığı, yüzbinlerce araştırmacının yararlandığı ve milyonlarca kullanıcının ziyaret ettiği bir veri tabanıdır.

Bu arşivimizin zenginleştirilmesi, araştırmacıların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanımlarına sunulması için çeşitli çalışmalar yürütmekteyiz. Bu çalışmalarımızdan önemli bir tanesi, erişime kapalı olan tezlerin tam metin erişime açılması projesidir. Proje kapsamında, tezi erişime kapalı durumda olan araştırmacı ve akademisyenlere yaptığımız çağrıya aldığımız olumlu yanıt neticesinde, tam metin erişime açık tez sayısında %24 artış sağlanmış ve 15,000’i aşkın tez tam metin halinde bilimsel çalışmaların hizmetine sunulmuştur.

Çağrımıza olumlu cevap vererek projemize katkıda bulunan değerli araştırmacı ve akademisyenlerimize teşekkür ediyor ve başarılı çalışmalarının devamını diliyor; bu vesileyle, tezi halen erişime kapalı olan diğer araştırmacılarımızı da kıymetli çalışmalarını bilim dünyası ile paylaşmaya davet ediyorum.”

Prof. Dr. Gökhan ÇETİNSAYA
Yükseköğretim Kurulu Başkanı