×

TKD Özlük Hakları Çalışma Grubu Toplantı Raporu

Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Özlük Hakları Çalışma Grubu 19 Nisan 2013 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde ilk toplantısını gerçekleştirmiştir. Toplantıda alınan kararlara göre bir rapor oluşturulmuştur. Raporun detayları aşağıdadır:

Gündem Başlıkları İle İlgili Alınan Kararlar

1.      Farklı alanlardan çalışan meslektaşlarımızın çalışma koşulları ile ilgili bilgi toplanması:

 ·        Farklı alanlarda ve farklı koşullarda, örneğin; özel okul kütüphanelerinde, özel araştırma kütüphanelerinde, devlet kütüphanelerinde, halk ve çocuk kütüphanelerinde vd. çalışan kütüphanecilerin çalışma koşulları ile ilgili durumun bilinebilmesi için bilgi paylaşımı yapılması kararı alındı.

·        Her bir alan için bir kişi belirlendi ve kendilerinden, en geç 29 Nisan‘da teslim edilmek üzere, durumu  açıklayan/anlatan bir rapor istendi.

·        Derlenen bilgiler ile önümüzdeki süreçte; broşür, bildiri yahut makale türünden yazıların kaleme alınması düşünüldü. Gazete ve TV programlarında bu sorunların dillendirilmesi ve kamuoyu ile paylaşılması

 2.      1 Mayıs’a katılım:

 ·        Özlük Haklarımızı dillendireceğimiz ve taleplerimizi dile getireceğimiz, (hiçbir siyasi grup, sendika, parti kortejine katılmadan) kendi rengimiz ve sesimizle katılacağımız geniş bir platform olması nedeniyle İstanbul’da 1 Mayıs’a katılmanın yararlı olacağı konusunda hemfikir olundu.

·        1 Mayıs’a, mümkün olduğunca fazla sayıda meslektaş ve dostumuzla katılma kararı alındı. Bunun için çeşitli kesimlerle görüşülecek.

·        1 Mayıs alanında Bilişim, Plaza çalışanları ve Sosyologlar ile yan yana yürümek ve diğer meslek grupları ile daha yakın ilişkiler geliştirmek ve 1 mayıs sürecini örgütlemek için görevlendirme yapıldı. 1 Mayıs onayı ile ilgili TKD Genel Merkezi ile görüşülecek.

1 Mayıs’a katılım konusunda Genel Merkezi onayından sonra

·         Oluşturulacak kortejde kullanılacak olan pankart ve dövizler için talepler, sloganlar belirlenecek. Sloganlar belirlenirken dikkat edilecek husus; özlük hakları ile, kütüphanecilerin meslekî tanımları ile ilgili olacak.1 Mayıs’a katılım ve örgütlenme için, Facebook’ta, halihazırda var olan Özlük Hakları Çalışma Grubu sayfası üzerinden bilgilendirme ve çağrılar yapılacak, destek istenecek.

 3.      Özlük haklarına ilişkin Mesleki Forum  düzenlenmesi

 ·        Çalıştay fikri, geçerliliğini korumakla birlikte, daha kapsamlı ve hazırlıklı olabilmek düşüncesi ile daha sonraki bir zamana ertelendi.

·        Çalıştaydan önce ve çalıştaya hazırlık olarak, 07.06.2013 tarihinde, özlük haklarının ele alınacağı, bir günlük “Mesleki Forum” düzenlenmesi kararı alındı.

·        Çalıştay için ise, ayrıca bir toplantı yapılıp, çalışma grupları tespit edilecek ve çeşitli bileşenlerle ortaklık kurulmaya çalışılacaktır.

·        Kütüphanecilerin görev ve yetkinlikleriyle ilgili çalışmaya sendika temsilcileri, akademisyenlerin ve diğer ilintili meslek grup ve örgütlerinin desteğinin alınmasının önemine vurgu yapıldı. Gerekli görüşmelerin yapılmasına dair fikirler beyan edildi.

·        YÖK başkanı Gökhan Çetinsay’ın isteğiyle Şehir Üniversitesinde başlatılan Türkiye’deki Kütüphane ve Kütüphanecilerin Standardizasyonları ile ilgili çalışma kapsamında TKD Özlük Hakları Grubunun deneyimlerinin iletilmesi yararlı bulundu

4- Gelecek toplantının 03.05.2013 tarihinde yapılması kararlaştırılarak, toplantı son bulmuştur.