×

Okula başlamadan ‘kitap okumayı’ öğrendiler-Erzurum

Çocuklara erken yaşta kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için ‘okulöncesi kütüphanesi’ kuruldu. İl Halk Kütüphanesi bünyesinde oluşturulan özel bölümde, yaşları 4 ila 6 arasındaki çocuklar kitapla tanışıyor. Hafta içi her sabah kütüphaneye gelip 5 buçuk saat burada kalıyorlar. Kitapları seçmeyi, paylaşıp okumayı, ödünç almayı öğreniyorlar. Çeşitli sosyal faaliyetlere katılıp yemeklerini de yiyorlar. Bütün bunlar milli eğitim müdürlüğü tarafından görevlendirilen bir öğretmen eşliğinde yapılıyor.

Projenin, Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, ilerleyen süreçte bebeklerin de kütüphanelerden faydalanması için çalışma yapacaklarını söyledi. Okulöncesi kütüphanesinin özel olarak tasarlandığını anlatan Öztürk, “Sınıflara çeşitli oyuncaklar, müzik aletlerinin yanı sıra üç boyutlu, genellikle resimlerden oluşan yayınlar koyduk.” dedi. Kütüphane öğretmeni Nurdan Efe de çocukların kitaba yaklaşımlarını şu sözlerle ifade etti: “Çocuklara kitapları nasıl okuyacaklarını, kütüphanelerde nasıl davranılması gerektiğini anlatıyoruz. Çok kısa sürede kitaplara aşina oldular. Bazılarının kitapları alıp, ‘Ben bunu evde okuyabilir miyim?’ demesi bizi çok memnun ediyor. Çocuklar burada çeşitli aletlerle müzik de yapıyor. Ancak bunun, kütüphanede bulunan diğer insanları rahatsız etmemesine özen gösteriyorlar. Çocuklarda başkalarını rahatsız etmeme konusunda çok kısa sürede hassasiyet gelişti.”

Okulöncesi kütüphanesi, Uluslararası Kütüphaneler Birliği Federasyonu tarafından belirlenen standartlara uygun oluşturuldu. Hizmetten şu anda 15 çocuk yararlanıyor.

Kaynak: http://www.risalehaber.com