×

Balkan Kütüphaneler Birliği 3. yıllık toplantısı gerçekleştirildi

Trakya Üniversitesi öncülüğünde 2009 yılında kurulan Balkan Kütüphaneler Birliği (Balkan Libraries Union) 3. yıllık toplantısı 27-28 Mart tarihlerinde Kırklareli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilmiştir. Birlik, Balkanlarda faaliyette bulunan devlet, halk, üniversite, arastırma ve özel kütüphaneler arasındaki iletişim, işbirliğinin artırılması ve Balkanlardaki kültürel mirasın korunması ile Balkan ülkeleri kütüphanelerindeki koleksiyonların paylaşımı doğrultusunda kaynaklara ortak erişimin sağlanması ve bilgi ve belge yönetimini ve arşivler ile ilgili alanlardaki faaliyetlerde kalitenin yükseltilmesi için çaba gösterir.

Açılış konuşmasını Balkan Kütüphaneler Birliği Başkanı Recep ZOGO’nun yaptığı toplantıya, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Bosna Hersek, Arnavutluk, Makedonya Sırbistan ve Kosova’dan 42 kurumdan toplam 74 kişi katılmıştır.

Toplantıda;

•   Balkan Açık Erişim Veritabanı oluşturulması,

•   Balkan kütüphaneleri arasında ödünç materyal değişimi sisteminin kurulması,

•  Balkan Kütüphaneler Birliği adıyla elektronik ortamda yayınlanacak mesleki bir e-dergi  çıkarılması,

•   Arşivler alanında yapılacak işbirlikleri,

•  Birlik üyeleri olarak yapılacak ortak projeler, AB fonları ile Erasmus ve Leonardo Da Vinci programlarından faydalanılması,

•  Karşılıklı mesleki elemanların değişimi,

• Birlik üyeleri arasında ortak konferans, sempozyum, panel düzenlemesi ve karşılıklı kültürel etkinlik yapılması,

Birliğin 4. Toplantısının Bosna Hersek’te (Tuzla) yapılması kararlaştırılmıştır.

 Toplantı sonunda yeni yönetim kurulu seçimi yapılmış, Birliğin Başkanlığına 2 yıl süreyle Trakya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı oybirliği ile seçilmiştir.