×

Yeraltında inşa edilen kütüphane kendine hayran bırakıyor-Hollanda

Hollanda’da bulunan Delft Teknoloji Üniversitesi, yangında kaybettikleri kütüphanenin yerine 1997 yılında, uluslararası arenada büyük beğeni toplayan, gösterişli bir yeraltı kütüphanesi inşa etmiş. Kütüphanenin ortasında koni şeklinde ışık giren bir alan tasarlanmış ve bu sayede kütüphane yeraltında olmasına rağmen hayli aydınlık bir görünüme kavuşmuş.

Delft Teknoloji Üniversitesi’nin yeraltı kütüphanesi 5 bin 500 metrekarelik büyük bir çim alanın altında bulunuyor. Kütüphanenin girişinde yangından kalan kitaplarla oluşturulmuş bir masa ziyaretçileri karşılıyor. Girişte büyük bir duvarın üzerinde yazan ‘Bilgi kullandıkça büyüyen tek malzemedir‘ yazısı dikkat çekiyor.

Dört katlı kütüphanede, yaklaşık 16 bin dergi, 600 bin den fazla kitap, 300 tane bilgisayar ve bin kişilik çalışma yeri bulunuyor. Kütüphanenin tabanı yaklaşık 15 bin metrekare, çatısının uzunluğu 100 metre ve genişliği ise 80 metre. Kütüphanenin ortasında bulunan koninin yüksekliği ise tam 41 metre. Kütüphanenin yapımı için en çok beton, çelik, tahta, alüminyum, cam ve çim maddeleri kullanılmış.

Kütüphanenin yöneticisi Maria Heijne’na göre, kütüphanenin mimarı havaalanına benzeyen, fütüristik bir bina inşaa etmiş. Heijne, kütüphanenin Delft Teknoloji Üniversitesi’nin ne olduğunu ve ne istediğini yani karakterini ortaya koyduğunu belirtiyor. Heijne’na göre, uluslararası üne sahip olan kütüphanenin dizayn olarak dünyada eşi benzeri yok. Öğrencilere, çalışanlara ve ziyaretçilere hoş bir çalışma ortamı sunan kütüphane, Heijnen’a göre insanlara sıcak bir koçuk hissini veriyor.

Her parçası özenle tasarlanmış olan kütüphanenin, şekil, fonksiyon ve tekniğin bütünleşmesinin ne gibi bir sonuç yaratabileceğinin başarılı bir örneğini temsil ediyor. Mecanoo mimar firması tarafından tasarlanmış olan kütüphane, Hollanda’da dayanıklılığa ve yeniliğe yönelik tasarlanmış ilk inşaat projelerinden biridir. Bugüne kadar birçok ödül kazanmış olan kütüphane, en son bir sanat dergisi tarafından takdim edilen ‘Hollanda’nın en güzel kütüphanesi’ ödülüne layık görüldü.

Kaynak: http://www.zamanbenelux.com