×

Kütüphaneler dijitalleşiyor

Akıllı cep telefonları, tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazların yaygınlaşmasına paralel olarak kütüphanelerin verdiği ödünç elektronik kitap sayısı da artmaya başladı. Amerikan Kütüphaneler Birliği’nin (ALA) raporundan derlenen bilgilere göre, sadece bu ülkede kütüphane kartı olan 16 yaşından büyük nüfusun yüzde 12’si, geçtiğimiz yıl elektronik kitap ödünç aldı. Raporda ülke genelinde nüfusun yüzde 58’inde kütüphane kartı olduğu da vurgulandı.

Kütüphaneden elektronik kitap alanlar geçtiğimiz yıl ortalama 29’ar, basılı kitap alanlar ise 23’er kitap okuduğu belirtildi. Rapora göre kitapseverlerin büyük bölümü, yerel kütüphanelerinin elektronik kitap servisi sunduğundan haberdar değil. Zira elektronik kitap almayanların yüzde 62’si, böyle bir hizmetin olduğunu bilseler yararlanmak isteyeceklerini belirtti. Birlik, geçtiğimiz yıl sonunda yayınladığı araştırmada kütüphane kartı olan ABD’lilerin yüzde 47’sinin kitapçıdan ücretini ödeyerek kitap aldığını, yüzde 20’sinin arkadaşından, yüzde 20’sinin de kütüphaneden ödünç aldığını belirlemişti.

Raporda elektronik kitap okuyucularının yüzde 71’inin on-line kitapçılar ya da internet sitelerinden araştırma yaparak kitap aldığı, bunun dışında yüzde 39’unun ziyaret ettikleri kitap dükkanının çalışanından bilgi aldığı, yüzde 42’sinin de kütüphanecilere danışarak alışverişi yaptığı da vurgulandı. Nisan ayında elektronik baskısına daha fazla dayanamadığı ifade edilen dünyaca ünlü Britannica Ansiklopedisi’nin de artık kağıda basılmayacağı bildirilmişti.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr

1 yorum

comments user
Gökhan YENİGÜN

Hepimizin bildiği gibi ebook talebi gittikçe artıyor. Ancak kolaylık getirmesi gereken teknoloji, çeşitli altyapılar’dan kaynaklanan format kargaşası getiriyor. Her şeye rağmen teknoloji hızla değişmeye devam ediyor. Ancak değişmeyecek bir husus var. Hangi altyapı ile olursa olsun, kitabını elektronik ortamda okumak isteyen okuyucu sayısı artacak. Geçmişimizde basılan kitaplarımız fotokopi çekilmeyecek. Taranacak, kayıt edilecek, tabletlerde ve bilgisayarlarda okunacak, paylaşılacak ve sadece gerektiğinde çıktısı alınacak.

Bu değişimin bize getirdiği faydalar:

>Hatalı fotokopi ortadan kalkıyor. Kâğıt ve toner israfı YOK. Doğamız korunacak.

>Mevcut yazıcının ömrü uzuyor. Maliyet azalıyor.

>Kitapların ömrü uzuyor. Kültürel miras korunuyor.

>Öğrenciler, okuyucular arasında bilgi paylaşımı kolaylaşıyor.

>Okuyucu sayısı artıyor, bilgi erişimi kolaylaşıyor.

Yıl 2025

Akademik ortamda basılı kitap okuyan kalmayacak!
(‘Apple Studie’)

Yayınlanan kitapların %75 ebooks olacak! (‘The Economist’)

Detaylı Bilgi için: http://www.dehadijital.com