×

Rusya’da kütüphanede saklı, sahipsiz hazine bulundu

Rusya’da bulunan bir kütüphanede gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında Sovyet öncesi döneme ait kitaplar bulundu. Gizli bir duvarın içerisinde yerleştirilmiş bir şekilde bulunan 30 bine yakın kitap ve derginin 1700 ve 1800’lü yıllara ait olduğu ortaya çıktı. Rusya’nın Başkenti Moskova’da bulunan Rusya Politeknik Müzesinin kütüphanesinde gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sırasında, bir bölümdeki raflarda bulunan kitaplar geçici olarak başka bir bölüme taşınmak istendi.

Ancak raflarda bulunan kitapların kaldırılmasının ardından sıra rafları sökmeye geldi. Söküm işlemi esnasında işçilerin duvarın arkasında boşluk olduğunu anlaması üzerine duvarın bir bölümü yıkıldı. Kütüphane genel müdür yardımcısı Svetlana Kukteviç konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Duvarın bir bölümü yıkılınca, ardından kitapların çıktığını gördük ve hemen duvarın tamamını söktük. Duvarın arkasında ise tavana kadar yığılmış kitap istifleri bulduk” dedi.

İçinde çoğu İngilizce, Fransızca ve Yunanca 30 bine yakın kitap bulunan istif “Sahipsiz hazine” olarak adlandırıldı. Çoğu 1917 devrimi öncesi tarihe ait olan kitaplar, devlet fonu tarafından koruma altına alındı. Kukteviçe göre, kitap ve dergilerin hemen hemen tamamının yabancı dilde olmasının sebebi, o dönemde insanların birçoğunun birkaç yabancı dil bildiği için Rusça dilinde yayınlanmış kitaba ihtiyacı olmamasıydı. Kitapların neden gizli bir bölüme yerleştirilip üzerlerinin örtüldüğü ise şimdilik merak konusu. Bazı uzmanlara göre, ‘koleksiyonun Sovyet döneminde yok edilmesi korkusu’ bu şekilde bir tedbir almayı gerektirmiş olabilir.

Kaynak: http://www.f5haber.com