×

Afşin’de Neden Halk Kütüphanesine Gidilmiyor ve Konya İl Halk Kütüphanesi Örneği

İlçemizdeki 7 Bin 780 öğrenciden sadece 130’u halk kütüphanesine gidiyor. Bu sayı, ilçemiz toplam öğrencisinin %2 si bile değil; peki neden Afşin’de öğrencilerimiz ilçe halk kütüphanesini kullanmıyor? Bu durum araştırılması gereken bir durum; yakın ilçemiz Elbistan’da, Göksun’da kütüphaneye giden öğrenci sayısı bizden fazla iken; ilçemizde öğrencilerimiz neden kütüphaneye gitmiyor? Peki ya halkımız? Sokakta gördüğümüz 10 kişiden 1 ya da 2 si bile ilçe kütüphanesinin yerini bilmiyor. Evet, toplum olarak kitap okumayı sevmiyoruz. Bu, bilinen bir gerçek; ancak ilçemizde kütüphanenin de ilçe dışında olması, zaten okumayı sevmeyen ilçe halkımıza bahane olmuştur.

Halk Kütüphanesi’nin ilçe dışında olması kütüphaneden yararlanma oranını düşürüyor. Öğrencilerimiz ilçe halk kütüphanesine gidebilmek için 2 dolmuş parası eve dönmek için 2 dolmuş parası vermek zorundadır. Artı yolda harcanan zaman..Bu durumda öğrenci kütüphaneye gitmemektedir. Afşin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Araştırma-Geliştirme (AR-GE) Birimi, öğrencilerin halk kütüphanesinden bu kadar az yararlanmasını, halk kütüphanesinin ilçe dışında olmasına bağlıyor. Duyar gibiyim, okuyan her yerde okur diye düşünenleri; ancak unutmayın bu devlet insanlar kitap okusun diye gezici kütüphaneler kurdu ve bu kütüphaneler insanların ayağına kadar gidiyor… Biz ise var olan güzelim kütüphaneyi şehir merkezine taşıyamıyoruz. Peki, neden kütüphane ilçe dışında? İlçe merkezinde bina mı yok? Bütün devlet kurumları yeni hükümet binasına taşındı. İlçemizde bir sürü kamu binası boşaltıldı. İstense pekâlâ kütüphane ilçe merkezine taşınabilir.

İlçe merkezinde kütüphane kadar önemli olmadığını düşündüğüm o kadar kurum var ki… Kadına, erkeğe el emeği ve spordan önce kütüphane alışkanlığı kazandıralım. Söz konusu kütüphane ve kitap ise; ısınma, kira, tamirat gibi harcamalar bahane edilmemeli.

Kaynak: http://www.eshabikehfsehri.com