×

Vekilin zaman darlığına telefon ve internet yetişti

Milletvekilleri geçen yıl Meclis Kütüphanesi’ne 6 binin üzerinde başvuru yaparken, Kütüphane Başkan Yardımcısı Tuncer Yılmaz “Vakitleri sınırlı olduğu için bilgi ve belgeleri genellikle kendilerine elektronik yollarla iletiyoruz” dedi. Milletvekilleri sıklıkla kütüphaneye başvurduğunu söyleyen Meclis Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Tuncer Yılmaz, telefonla yapılan başvuruların yoğun olduğunu kaydetti. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bilgi akışının çok daha hızlı gerçekleştiğini belirten Yılmaz, “Vekillerimiz, araştırma yaparken kaynaklardan yararlanıyor. Kütüphanede bulunan arşivden yararlanmak isteyen vekiller, genellikle elektronik yollarla taleplerini iletirler. Bazı zamanlarda ise, danışmanları aracılığıyla bilgi ve belge ihtiyaçlarını karşılarlar” diye konuştu.

313 bin adet kitap

TBMM Kütüphanesi’nin, milletvekillerinin yasama ve denetim çalışmaları sırasında ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilgi ve belgeyi sağlamakla görevli olduğunun altını çizen Yılmaz, şöyle devam etti:

“28 Eylül 1920’de kurulan TBMM Kütüphanesi, milletvekillerinin yasama ve denetim çalışmaları sırasında ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilgi ve belgeyi sağlamakla görevlidir. Koleksiyonunda, yasama ve denetim hizmetlerine destek vermek amacı ile hukuk, siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler, ekonomi gibi konulardan seçilmiş 313 bin adet kitap ve 75 bin ciltlik gazete, dergi ile sunduğu teknoloji tabanlı hizmetleri bağlamında, diğer parlamento kütüphaneleri arasında seçkin bir konumdadır.”

Uzaktan erişime açık

Dijital hizmetler, online erişim, elektronik katalog gibi teknolojik sunumlar konusunda özenle çalışan kütüphaneden, milletvekilleri, eski milletvekilleri, personel ve kütüphane kurulu tarafından izin verilmiş dış kullanıcıların da yaralanabildiğinin altını çizen Yılmaz, şunları söyledi: “1908 Osmanlı Meclisi Mebusanı’ndan günümüze 1 milyon 500 bin sayfa tutanağı veri tabanına aktararak internet üzerinden tüm dünyanın erişimine sunan TBMM Kütüphanesi, 2 bin 500 metrekare kullanım alanı ve 15 kilometreyi bulan raf uzunluğuna sahip. Dünyanın sayılı süreli yayın koleksiyonları içinde yer alıyoruz. Yayınlar, tamamen elektronik ortamda hizmete sunuluyor. Çoğu uzaktan erişime açık.

Yasama kaynağına ilgi artıyor

48. Kütüphane Haftası etkinlikleri çerevesinde Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda TBMM’nin yasama hafızasına web ara yüzü ile erişimi araştırmacılara tanıtıldı. Kütüphane ve Arşiv Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Tuncer Yılmaz ve Sistem Analisti Tanju Yazganarıkan yasama kaynaklarına olan yoğun ilginin her geçen gün arttığını belirtti.

Kaynak:http://www.hurriyet.com.tr