×

Bilgiye Erişimde Önemli Adım

Artık görme özürlüler yazılı materyallere rahatça ulaşabilecekler. Görme özürlüler, altyapı için gerekli düzenlemelerin hayata geçirilmesinin ardından Türkiye’de basılacak olan tüm eserlere Milli Kütüphane’den erişebilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce 22 Şubat 2012’de kabul edilip, 29 Şubat 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6279 sayılı “Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanunu” ile yurtiçinde kitap, kabartma harfli kitap, kitapçık, ansiklopedi, albüm, atlas ve nota gibi tek başına ya da bir takımın veya bir dizinin parçası niteliğinde olan ayrı yayımlanmış eserler ile gazete, dergi, yıllık, bülten, takvim gibi süreli yayınlar, yurt dışında basımı veya çoğaltımı yapılarak, yurt içinde satışı ve dağıtımı yapılan eserler ve elektronik ortamda üretilerek kullanıma sunulmuş elektronik yayınların elektronik ortama aktarılan birer nüshası görme engellilerin hizmetine sunulmak üzere Millî Kütüphaneye gönderilecek.

Türkiye’de yayınlanan tüm yazılı eserler kanunun öngördüğü ve uygulamayı belirleyecek Yönetmeliğin yayınlanmasının ardından Milli Kütüphane’de görme özürlülerin hizmetine sunulacak. Yapılacak düzenlemelerin ardından, görme özürlülerin kendilerine uygun formatta ve herkesle aynı anda bilgiye erişebilmesiyle birlikte, eğitim ve kültürde fırsat eşitliği sağlanması yönünde önemli bir adım atılmış olacak.

Kaynak: http://www.sondakika.com