×

Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz Projesi-Kars

Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz (BİLED) projesi kapsamında Kars İl Halk Kütüphanesi bünyesinde “Konuşan Kütüphane” düzenlenen törenle hizmete açıldı. İl Halk Kütüphanesinde, az gören ve görme engelli kullanıcıların hizmetine sunulmak üzere 1 adet kitap okuma makinesi, 1 adet masa üstü büyüteç, 4 adet sesli ekran okuma programı ve 4 adet ekran büyütme programı satın alınarak, kurulum işlemleri tamamlandı.

Vali Ahmet Kara, ünitenin açılışında yaptığı konuşmada, Mevlana’nın özlü sözlerinden birini örnek vererek, “Deniz ne kadar büyük olursa olsun, o denizden herkes kabı büyüklüğünde su alabilir” dedi.

İnsanların kapasiteleri, bilgi hazineleri, kültür ve sanat hazineleri ne kadarsa o kadar alabileceğini belirten Kara, “Bizde kültür hazinemizi açacağımız bu üniteyle daha da genişleteceğiz. Yani bundan sonra görmeyenlerle az görenler bu üniteden ziyadesiyle yararlanacaklardır” diye konuştu.

Toplumun, engelli, engelsiz, kadını, erkeği, okumuşu veya okumamışıyla, zenginiyle fakiriyle bir bütün olduğunun altını çizen Kara, “Eğer toplumu oluşturan bazı kesimleri dışarıda bırakırsak bu bizim büyük eksikliklerimizden birisi olur” ifadesini kullandı.

İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Mehtap Çantay da, oluşturulan BİLED köşesi ile Kars’ta görme engelli vatandaşların Kütüphaneye gelerek istediği bir metnin veya kitabın kendisine sesli okunmasının sağlanacağını belirtti.

Çantay, az gören vatandaşların da masaüstü büyüteç sayesinde kitap dergi gibi materyallerdeki yazıları ekranda 80 katına kadar büyütülerek kolayca okuyabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.kha.com.tr