×

Atatürk Üniversitesi kütüphanecilikte de lider

Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi, geniş kitap koleksiyonu sayesinde Türkiye’nin bile en önde gelen bilgi hazinelerinden birisi haline geldi. 221 bin kitap ve 300 bine yakın değişik türde bilgi kaynağı eserin bulunduğu kütüphanede, okuma salonları bile günün her saatinde öğrenci ve öğretim üyelerinin akınına uğruyor.

KÜTÜPHANE 300 BİN ESER BARINDIRIYOR

Atatürk Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Mustafa Özyürek, nadir eserler, süreli yayınlar ve okuma salonlarından oluşan birimleriyle üniversite kütüphanesinin parlayan bir yıldız haline geldiğini söyledi. Atatürk Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan kütüphanede, 221 bin adet eser bulunduğunu belirten Özyürek, bunların dışında 300 bine yakın kaynak kitabın, üniversite kütüphanesinde Erzurum’un hizmetine sunulduğunu kaydetti. Aynı anda 600 kişiye birden hizmet verebilecek kapasitede olan Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi’nde, öğrenci ve öğretim üyeleri tarafından en büyük ilgi gören birimin Ödünç Kitap Bölümü olduğunu kaydeden Özyürek, “Geçtiğimiz yıl içerisinde öğrenci ve öğretim üyelerimizin istifadesine sunulmak üzere toplam 9 bin 712 kitap ödünç verilmiştir. Aynı dönem içerisinde kütüphanemizden istifade eden kişi sayısı ise, kayıtlara 10 bin 500 olarak geçmiştir.” diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi’nin Süreli Yayınlar Bölümü’nde, periyodik aralıklarla yayımlanan her türlü yayına ulaşabilmenin mümkün olduğunu dile getiren Daire Başkanı Özyürek, “Üniversitemizde geçen yıl boyunca Süreli Yayınlar Bölümümüz 2 bin 500 öğrenci ve bin öğretim üyesi tarafından ziyaret edilmiş, buradaki yayınlar değerlendirilmiştir.” dedi.

NADİR ESERLER

Nadir eserler arasında bulunan yaklaşık 22 bin adet kitabın, çeşitli kurum kuruluş ve kişilerden satın alma veya bağış yoluyla bünyelerine kattıklarını aktaran Atatürk Üniversitesi Kütüphane Daire Başkanı Mustafa Özyürek, “Kütüphanemiz sadece bir kaç salondan ibaret değil, aynı zamanda Türkiye’nin sayılı eserlerinin ve kitaplarının bulunduğu bir mekana sahip. Sadece Seyfettin Özege’nin üniversitemize bağışladığı kitap sayısı 57 bin adettir. Toplam 300 bin eserin bulunduğu kütüphanemiz Türkiye’nin önde gelen büyük kütüphaneleri arasında bulunuyor. Osmanlı’ya matbaanın girişinden, harf devrimine kadar yayınlanmış eserlerin yaklaşık yüzde 75’i bizde mevcut ve bu kitapların da yüzde 70’i nadir eser. Yani başka bir yerde ikincisi yok. Kitaplarımızın katalogları Türkoloji bölümü olan dünyadaki tüm üniversiteler de var. İstedikleri zaman onlara CD’ye yükleyip gönderiyoruz.” diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Kütüphanesi’nin, Erzurum başta olmak üzere, bölge ve ülke için bir bilgi hazinesi niteliği taşıdığını vurgulayan Başkan Mustafa Özyürek, “Herkesi bu bilgi deryasından istifade etmeye bekliyoruz.” dedi. 

Kaynak: http://www.erzurumgazetesi.com.tr/