×

Kütüphaneler de teknolojiye ayak uydurdu-Orlando

Kütüphaneler, bilgisayar seviyesi üst düzeyde olan, müzik tutkunu, kablosuz e-kitap cihazlarıyla aylarca yeni kitap bekleyen iPod jenerasyonu için kendilerini yeniliyor. Orange Şehir Kütüphanesinin sistemini iPhone uygulamasına uyarlayan Orlando’da yaşayan 22 yaşındaki grafiker Hiller Goodspeed, “İnsanlar demode olmuş kütüphanelerden kaçıyor” diyor. Goodspeed, iPod’da çalışan “Shake It” uygulamasını tanıtırken, “Orlando Kamu Kütüphanesine gelen iPod kullanıcıları ellerindeki cihazı salladıklarında, okuyabilecekleri kitapları görebiliyor” dedi.

KÜTÜPHANEYE GELENLER ARTTI

Amerikan Kütüphaneler Birliği verilerine göre, 1999 yılından 2008 yılına göre kütüphane ziyaret ve dolaşım yüzde 20 arttı. Washington D.C.’deki kamuya ait bir kütüphanede bilgi teknoloji yöneticisi olarak çalışan Chris Tonjes, “Teknoloji, kütüphanenin kendileri için uygun olmadığını düşünen insanları tekrar getirmeye başladı” diyor. Ülkedeki 16 binden fazla kamu kütüphanesinde şu an Wi-Fi var. Bu da kütüphanelerin yüzde 82’sinde Wi-Fi’in bulunduğunu gösteriyor. Bu rakam dört sene önce yüzde 37 civarında idi.

LABORATUARLARA DÖNÜŞÜYOR

Kütüphanelerin yeni bölümleri daha çok toplantı odalarına veya bilgisayar laboratuvarlarına dönüşüyor. Seattle’daki Merkezi Kütüphanede kamuya açık 400 bilgisayar bulunuyor. Phoenix’te yaşayan 35 yaşındaki Jennifer Reeder, bu sene 12,431 sayfa okuduğunu belirterek, “Bunların büyük çoğunluğunu kütüphane okudum” diyor. 

Kaynak: http://www.turkiyegazetesi.com.tr