×

Taş plak arşivi internete taşınıyor

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, kütüphanelerinde süreli yayın, dergi, afiş, para, kaset, CD’lerin yer aldığı çok geniş bir arşiv bulunduğunu ve bu arşivde bulunan 5 bin 500 taş plağın internet ortamına aktarılarak araştırmacıların kullanımına sunulacağını söyledi.

”Ses bankası” adını verdikleri arşivde ses bandı, plak, kaset ve sesli kitapların yer aldığını anlatan Acar, ”Koleksiyonumuzu sadece saklamıyoruz bunun bir anlamı yok. Önemli olan bu arşivi araştırmacının kullanması. Milli kütüphaneler ulusal bir arşivdir ve bu arşiv araştırmacının hizmetine sunulmalıdır” dedi.

Ellerindeki ses bantları, plak, kasetleri arşivledikçe araştırmacıların ilgi göstermeye başladığını, daha çok materyal bulmak için vatandaşlara duyuru yaptıklarını dile getiren Acar, sözlerini şöyle sürdürdü:

”(Elinizde taş plak varsa biz satın alıyoruz) dedik. Tabii duyurmamızda görsel ve yazılı basının da etkisi oldu. Vatandaşlar bize bunları getirmeye başladı çünkü evlerinde kullanamıyorlar son derece hassas materyaller. Şu anda 5 bin 500 taş plağımız var. Bu taş plakları dijital ortama aktardık. Bu ayın sonunda web üzerinden araştırmacıların ve vatandaşların hizmetine sunacağız.

Ayrıca, ses CD’lerimiz arasında çok sayıda ünlünün, devlet başkanlarımızın, başbakanlarımızın, milletvekillerimizin, yazarlarımızın kayıtları var. Araştırmacılar istedikleri zaman bu kayıtlara ulaşabiliyor. Notunu alıp araştırmasını yapabiliyor.”

Kaynak: http://www.internethaber.com