×

Kültür Bakanlığı küçültülüyor

Hükümet, önceki yasama döneminde tartışmalara neden olduğu için sonuçlandırılamayan, müze ve kütüphaneleri özel idarelere ve belediyelere devretmeyi, il kültür ve turizm müdürlüklerini de kapatmayı öngören tasarıyı bu dönem Meclis’ten geçirmeyi hedefliyor. Tasarı yasalaşırsa, 5 bin 849 personel de İçişleri Bakanlığı’na bağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bazı Taşra Kuruluşlarının İl Özel İdareleri ve Belediyelere Devredilmesine Dair Yasa Tasarısı, geçen ay Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Daha evvel 2006’da Meclis’e sunulan fakat yasalaşmayan tasarı, bugün TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda görüşülecek. Tasarı özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

Bazıları merkezde kalacak İl, ilçe ve beldelerde bulunan müze, kütüphane, kültür merkezi, danışma bürosu, güzel sanatlar galerilerinin, etkili ve verimli biçimde sunulması amacıyla belediye sınırları içinde belediyelere, bünyesinde arkeolojik eser bulunduran müzeler ile il halk kütüphaneleri, il özel idarelerine devredilecek. Kültür ve il turizm müdürlükleri kapatılacak. Müze ve yazma eser kütüphaneleri merkeze bağlanacak. Ulusal nitelikli müze başkanlığı teşkilatı kurulacak, bakanlıkta kalması öngörülen müze müdürlükleri buraya bağlanacak.

Teşkilata bağlanacak müzeler

Müze Başkanlığı Teşkilatı’na bağlanması öngörülen müzeler şunlar: Ankara Anadolu Medeniyetleri, Antalya, Aydın, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Hatay, İstanbul Arkeoloji, İstanbul Ayasofya, İstanbul Topkapı Sarayı, İstanbul Türk ve İslam Eserleri, İzmir, Kapadokya, Mevlana, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van müze başkanlıkları.

Parçalamakla tehdit etmişler

İSKOÇYA Ulusal Müzesi’nde sergilenen Leonardo da Vinci imzalı Meryem tablosunu 2003’te turist kılığında çalan biri baltalı dört kişinin, “Hemen 4.25 milyon sterlin vermezseniz tabloyu parçalarız” diye tehditte de bulundukları ortaya çıktı. Yakalanan zanlıların yargılanmasına başlandı. İngiltere’nin en büyük sanat hırsızlığı olarak kayıtlara geçen olayda çalınan tablonun değerinin 30 milyon ile 50 milyon sterlin arası olduğu ifade edildi. Buccleuch Dükü’nün koleksiyonunda bulunan tablo, 2007 yılında Glasgow kentindeki bir avukatlık bürosuna düzenlenen baskında polis tarafından bulunmuştu. Umut ERDEM/ANKARA.

Kaynak: http://www.memurlar.net