×

Türkiye’nin ilk şahsi kütüphanesi Kayseri’de

Kayseri’de bulunan Faruk Yaman Kütüphanesi’nin Türkiye’nin ilk şahsi kütüphanesi olduğu belirtildi. Kıranardı beldesinde bulunan Faruk Yaman Özel Kütüphanesi’nin, Kayseri koleksiyonu ve Osmanlıca kitapları barındıran ilk şahsa ait özel kütüphane olma özelliğine sahip olduğu belirtildi.

İHA muhabirine açıklamada bulunan kütüphane sahibi Faruk Yaman, “Kütüphanede 30 bin adet kitap mevcut. Bunun 3 bin 200’ü Kayseri özel kitap koleksiyonunu içerirken, 2 bin tanesi Osmanlıca kitaplardan, geri kalanı da Türkçe eserlerden oluşuyor. Kültür Bakanlığı’nın bir genelgesi üzerine, özel kütüphane için başvurdum ve Türkiye’de ilk kez şahsa ait bir kütüphane oldu” ifadelerini kullandı.

Buranın bir halk kütüphanesi olmadığını ve gönüllü kişiler ve araştırmacıların sık geldiği bir kütüphane olduğunu belirten Yaman, “Hizmet ettiğim kişiler daha çok akademisyenler ve tarih araştırmacıları. 4 ay içinde 150 akademisyen ve tarih araştırmacısı bizzat gelerek buradan yararlanma imkanı buldu. Şu anda Kayseri’nin bütün geçmişi bu kütüphanede bulunmaktadır. Fotoğrafları olsun, belgeleri olsun, tapuları olsun her şeyi bu kütüphane içerisinde mevcut” dedi. Yaman, kütüphanede bulunan 19 adet Osmanlıca kitap koleksiyonunun da hiç kimsede bulunmadığını ifade etti.

Kaynak: http://www.yurthaber.com/