×

Tunceli’deki tek kütüphane kapatıldı

Okuma-yazma oranı en yüksek illerden biri olan Tunceli’deki tek kütüphane kreş yapıldı. Türkiye’nin okuma-yazma oranı en yüksek illeri arasında yer alan Tunceli’deki tek halk kütüphanesi kapatıldı. Bir zamanlar öğrencilerin ders çalıştığı, halkın kitap okuduğu kütüphane artık kreş olarak kullanılacak. Kentteki tek kütüphaneyi kapatmaya götüren süreç aslında eğitimde özelleştirme uygulamasının bir sonucu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki halk kütüphanesini kapatarak İl Özel İdaresi’ne devretti. Özel İdare tarafından ihaleye çıkarılan kütüphane Celal Turan adlı kişi tarafından 8 yıllığına kiralandı. Bundan böyle Özel Kalan İlköğretim Okulu ve Fen Bilimleri Dershanesi’ne bağlı olan kütüphane binası kreş olarak kullanılacak. Günde 200 gencin yararlandığı kütüphanenin kapatılma gerekçesi ise yakıt ve personel eksikliği. Milli Eğitim Müdürlüğü kütüphaneye alternatif olarak kent dışındaki Atatürk Kültür Merkezi’ni gösteriyor. Ancak kültür merkezi şehirden uzak olduğu için öğrencilerden ilgi görmüyor.

Eğitim Sen tepki gösterdi
Kütüphanenin kapatılmasına tepki gösteren Eğitim Sen Tunceli Şube Başkanı Süleyman Güler, “Kütüphane, üniversiteye hazırlanan gençler arasında bir dayanışma sağlıyordu. Birlikte ders çalışıyorlardı ve bu onları motive ediyordu. Şimdi öğrencilerin bu ortamı bozuldu” dedi.
Kütüphanenin yakıt ve personel eksikliği gerekçesiyle kapatıldığını hatırlatan Güler, “Ama unutulmamalıdır ki yaptıkları bu uygulama oraya gelen gençlerin geleceğinden daha önemli olamaz. Yarın bu nedenden dolayı sınavı kazanamayan gençlerin kaybını kim ödeyecek. Okuyan, araştıran bu gençlere destek sunulmalıdır. Kütüphane düzenlenerek tekrar gençlerin hizmetine sunulmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber.php?haber_id=24650