×

Kütüphaneye sadece İslam Ansiklopedisi alıyorlar

Kültür Bakanlığı’nın kütüphanelere sadece İslam Ansiklopedisi’nin ek ciltlerini almasına kütüphaneci ve yayıncılar büyük tepki gösterdi. Kütüphaneciler Derneği Başkanı Kartal, “Halk kütüphaneleri dinsel yaklaşımla yönetilemez” dedi.

KÜTÜPHANELERE artık güncel ansiklopedi girmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü, 2 yıldır kütüphanelere ansiklopedi olarak sadece Diyanet İşleri Vakfı’nın ‘İslam Ansiklopedisi’nin ek ciltlerini aldı. Kitapları aldıktan sonra ihtiyacı olan kütüphanelere dağıtan Genel Müdürlük, ansiklopediyi 2006 ve 2007’nin aralık ayında, bütçedeki kalan ödeneklerle aldı. Bugüne kadar 33 cilt basılan İslam Ansiklopedisi’ne her yıl 2 cilt ekleniyor. Kütüphaneler Genel Müdürlüğü ise yıl sonunda ödeneklerin harcanamayan kısmını Maliye Bakanlığı’na geri göndermek yerine ek ciltleri almayı tercih etti.

BÖYLE OLMAZ Genel Müdürlüğün, 2 yıl süresince sadece İslam Ansiklopedisi almasına kütüphaneciler ve yayıncılardan tepki geldi. Kütüphaneciler Derneği Başkanı ve TBMM Kütüphanesi görevlisi Ali Fuat Kartal, kütüphanelerin ideolojik ve dinsel yaklaşımlarla yönetilmemesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu: “Kütüphanelerde ansiklopedilere her zaman çok yoğun bir talep var. Eldeki ansiklopedilerin de her yıl yenilenmesi gerekiyor. Genel Müdürlüğün sadece İslam Ansiklopedisi alması belli bir ideolojinin düşüncesini yansıtıyor. Halk kütüphanelerine çok farklı kesimlerden, düşüncelerden insanlar geliyor.”

BAŞKA NE BEKLENİR Frankfurt Kitap Fuarı’nda Türkiye’yi 6 yıldır kendilerinin temsil ettiğini ancak 2005’ten sonra sağ eğilimli olan Basın Yayın Birliği’nin davet edildiğini hatırlatan Yayıncılar Birliği Başkanı Çetin Tüzüner de, “Başka ne beklenebilirdi ki!” dedi.

YARDIMEDERİZ Akademik Yayıncılar Birliği’nden Gül Kutlu ise “Eğer Genel müdürlüğün bu yapıtları almaya bütçesi yoksa, biz yayıncılar olarak yardım etmeye hazırız” diye konuştu. 03/02/2008

Kaynak: Umut ERDEM / ANKARA/Hürriyet Gazetesi