×

Yozlaşmaya karşı kütüphane kurdular

Murat Altunöz
Hatay’da, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, yozlaşmaya karşı kütüphane kurdu. Hatay merkeze bağlı Sinanlı Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, köy gençlerinin yozlaşmadan ve kötü alışkanlıklardan uzak durması için kütüphane kurdu. Bir hafta içerisinde faaliyete geçecek kütüphanenin kitaplarını da köy halkı temin etti. 2005 yılında kurulan Sinanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, özellikle son yıllarda Türkiye’de yaşanan kültürel yozlaşmaya karşı, köyde kurdukları kütüphane ile gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutmayı hedefliyor.

‘Örgüt fobisini dernek aracılığıyla kırdık’
100 üyesi bulunan Sinanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin Başkanı Tayfur Özgün, temel amaçlarının gençleri kötü alışkanlıklardan arındırmak ve sosyal yaşama katmak olduğunu söyledi. Toplumda örgütlülüğe karşı oluşan fobiyi de dernek aracılığıyla kırdıklarını belirten Özgün, “İnsanlar dernekleri hep kötü amaçlar için bugüne kadar kullanmışlar. Yöre dernekleri, kağıt, okey, kumar gibi gençlerimizi kötü alışkanlıklara götürecek işlerde kullanılıyor” dedi. Bu nedenle derneği ilk kurdukları zaman halkın kuşkuyla yaklaştığını kaydeden Özgün, daha sonra yaptıkları çalışmalarla bu önyargıyı kırdıklarını vurguladı. Özgün, “Futbol müsabakaları, konserler ve sosyal etkinlikler düzenledik. İşte o zaman köydeki vatandaşlarımız ‘He işte bunlar iyi iş yapıyor’ diyerek derneğimize gelmeye başladı” diye konuştu.

‘Gençler kitaplarla yozlaşmadan kurtulacak’
Televizyondan gençlerin kötü alışkanlıklar edindiğine işaret eden Özgün, bunun önüne geçmek için köyde bir kütüphane kurduklarını anlattı. Kütüphane için köy halkından ve köydeki öğrencilerden kitap topladıklarını belirten Özgün, şöyle konuştu; “Maalesef köyümüzde de görüyoruz. Gençler çok kötü alışkanlıklar ediniyor. Kötü ortamlara gidip geliyorlar. Biz günlük gazetesi, iyi bir müzik dinleme yeri ve en önemlisi okuma kültürünü genişletecek bir kütüphane kurduk.” Bir hafta içerisinde faaliyete girecek olan kütüphanenin gençlere çok şey kazandıracağına inandığını ifade eden Özgün; “Gençler burada yaşama daha farklı bir şekilde sarılacak” dedi.

‘Köyümüzün sorunlarına kendimiz sahip çıkıyoruz’
Hatay’da kurulan dernekler platformuna da üye olduklarını aktaran Özgün, derneğin ileriki süreçlerde daha faydalı olabileceğini de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Derneğimiz, eğitim anlamında da gençlere burs sağlamaya çalışıyor. Dernek olarak kültürel etkinlikler dışında özellikle köyümüzün kanayan yarası haline gelen çöp sorununa bir çözüm için çalışmalar yapıyoruz. Derneğimiz halkın derneğidir. Sorunları çözmek, var olan sorunları yerinde incelemek, gençlere sahip çıkmak için hep birlikte derneğimize sahip çıkmalıyız.”

Kaynak: http://www.evrensel.net/