×

Görme engellilerin bilgi savaşı

Altı Nokta Körlere Hizmet Vakfı Başkanı Turhan İçli, görme engellilerin bilgiye ulaşmada karşılaştıkları sorunların giderilmesi gerektiğini söyledi. İçli, Milli Kütüphane’de toplanan 1. Ulusal Körler ve Kütüphanecilik Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada, görme engellilerin eğitimlerini tamamlayabilmeleri, meslek sahibi olabilmeleri ve üretken bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmelerinin bilgiye ulaşmaları yoluyla mümkün olduğunu bildirdi, bunun için kütüphanelerin görme engellilerin yararlanacağı biçimde teknik donanıma sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Görme engellilerin en büyük desteklerinin bastonları ve bilgileri olduğunu ifade eden İçli, kütüphanelerde Braille alfabesiyle yazılmış kitaplar ile sesli kitapların artırılmasının önemini vurguladı. Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği Genel Başkanı Aytaç Yıldızeli ise, “Kütüphaneleri görme engellilerin ihtiyacına yanıt verecek şekilde düzenlemek hepimizin görevi olmalıdır” dedi.

Milli Kütüphane, 1955 yılından bu yana Braille alfabesiyle yazılmış ders kitaplarıyla, bin 500 sesli kitapla görme engellilere hizmet veriyor. Kütüphanede şu an 40’a yakın gönüllü okuyucu da kayıt stüdyosunda görme engelliler için kaset dolduruyor. Ancak diğer kütüphanelerin görme engellilere hizmet açısından Milli Kütüphane gibi olmaması görme engellilerin bilgiye ulaşımını zorlaştırıyor.

Kaynak: http://www.haberlink.com/