×

Corona Virüs Salgını Kapsamında Kütüphanelerde Alınan Önlemler #covid_lib

Yeni tip Corona Virüs’ün (COVID-19) Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi (salgın) olarak ilan edilmesi ve ülkemizdeki vaka sayısının yavaş olsa da artması sonucu alınan tedbirlerle hayatımızı virüs odaklı kurgulamaya başladık.

Toplu alanlarda bulunma konusunda devletin ilgili kademelerinden gelen uyarılar ile ‘şimdilik’ Mayıs’a kadar içe dönük bir hayat sürmemiz, salgının yayılmaması için büyük önem taşıyor.

Kamusal bir mekan olan kütüphanelerin küresel salgın yönetimindeki rolü ve pozisyonu ne oldu?

Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) ve ilgili birimleri 12 Mart’tan itibaren 1 Nisan’a kadar halkın kullanımına kapatıldı.

ABD’de bulunan New York, Chicago, Seattle Eyalet Arşivleri gibi önemli arşivler kapatıldığını duyurdu.

ABD’de hastalığın bulunduğu eyaletlerde kütüphaneler kapatılırken, diğer halk kütüphaneleri hizmetlerini sınırlayarak etkinliklerini ileri bir tarihe ertelediler.

Washington’da gezici kütüphane hizmetlerine ara verildi.

Haziran’a kadar olan Bologna, London gibi uluslararası kitap fuarları iptal edildi.

IFLA uydu toplantılarını iptal ettiğini duyurdu.

CENL ve IFLA WLIC sekretaryası dünyadaki durumu yakından izlediğini, şimdilik iptal edilmediğini ama duyuruların takip edilmesini bildirdiler.

İngiliz Kütüphanesi (British Library) çalışmalara devam ettiğini ancak programlarda düzenlemeye gittiklerini açıkladı ve kullanıcıları hijyen kurallarına uymaları konusunda uyardı.

İtalya bir sonraki duyuruya kadar halk kütüphanelerinim kapatıldığını açıkladı.

Avrupa’da kütüphaneden ödünç alınan materyallerdeki geç getirmeye yönelik para cezalarını durduran kütüphaneler de mevcut.

E-Kitap vb. hizmetleri bulunan kütüphaneler, kullanıcıları kütüphane kullanımını dijital kaynaklar üzerinden yapmaları konusunda yönlendiriyorlar.

Açık kalan kütüphaneler ise temizlik personelini arttırarak kütüphanede hijyeni maksimum düzeye çıkardı.

Çalışanlar tek kullanımlık eldivenler kullanıyorlar. Kitap raflarının aralarına dezenfektanlar yerleştirilerek kullanıcıların da faydalanması sağlanıyor.

Kullanılan ya da ödünçten dönen kitaplar raflara temizlenmeden çıkarılmıyor.

Peki ülkemizdeki bu alanda alınmış önlemler, çalışmalar ve yaklaşımlar neler?

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda ülkemizde Corona Virüs (COVID-19) vakaları görülmesi nedeniyle Nisan ayı sonuna kadar ulusal ve uluslararası toplantı, kongre, konferans, sempozyum vb. etkinlikler iptal edilmiştir.

Bu doğrultuda AnkosLink 2020 Kongresi iptal edilmiştir.

Benzer şekilde aralarında Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, TKD, KYGM, ÜNAK, ANKOS, ilgili üniversitelerin bulunduğu Kütüphane Haftası Kutlama Komitesi, 30 Mart- 05 Nisan 2020 tarihleri arasında “Şehir Kültürü ve Kütüphaneler” ana teması ile kutlanması planlanan 56. Kütüphane Haftası etkinliklerini iptal etmiştir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kütüphaneler önlem olarak kapatıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ikinci bir duyuruya kadar bağlı kütüphanelerin kapatıldığını yayınlamıştır.

Bazı il ve ilçelerde belediye ve halk kütüphanelerinde dezenfeksiyon işlemleri başlamıştır.

Yine bazı kütüphanelerde konuya ilişkin bilgilendirme programları, afişler ve çol daha önemlisi doğru kaynaklardan referans alınan sosyal medya paylaşımları yapılmaktadır.

 [highlight color=”red”]15.03.2020[/highlight] – Dünya genelinde hızla yayılan Corona Virüs nedeniyle alınan önlemler kapsamında 16 Mart Pazartesi gününden 30 Mart Pazartesi gününe kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı tüm kütüphanelerin okuyucu hizmetlerine kapatılmasına ve yapılması planlanan tüm etkinliklerin iptaline karar verilmiştir.

 [highlight color=”red”]15.03.2020[/highlight] –  Corona Virüs nedeniyle alınan önlemler kapsamında 15 Mart Pazar saat 21.00’den 30 Mart Pazartesi gününe kadar Millet Kütüphanesi’nin okuyucu hizmetlerine kapatılmasına karar verilmiştir

Ülkemiz kütüphanelerinin Corona Virüs karşısında uyguladıkları kısıtlamalar/iptaller, kütüphane dezenfeksiyon çalışmaları kapsamında yapılanlar ayrıca toplumu bilgilendirme çalışmaları kapsamında gerek kütüphane içinde gerekse online sunulan hizmetler ve alınan önlemleri derlemek amacıyla kütüphanelerimiz Corona Virüs paylaşımlarını #covid_lib etiketi ile yapmaya başlamıştır.

Bu kapsamda kütüphanelerimizi, salgınla ilgili kütüphanelerinde aldıkları önlem ve yaptıkları çalışmaları #covid_lib etiketiyle paylaşmaya davet ediyoruz.  Bu sayede diğer kütüphaneler de mevcut önlemler konusunda bilgilenerek kendileri de önlem alabilecek ve kamuoyunda kütüphanelerin virüs karşısında aldıkları önlemler toplu şekilde gözlemlenebilecektir.

Böylece topyekûn bir farkındalık ve hizmet geliştirme çalışmalarının yapılması hedeflenmiştir.

Son olarak oluşan son durumlar, kamuda alınan tedbirler ve son yıllarda süregelen programlar kapsamında cevabını arayan sorular da bulunmaktadır?

Personel sayısı idari izin ile azalan kütüphanelerde, kütüphane hizmetleri ile ilgili bir düzenleme yapılacak mı?

7/24 hizmet veren kütüphanelerde Mayıs’a kadar mesai saati ile ilgili bir düzenlemeye gidilecek mi?

Okulların tatil olması ile okuma salonlarını doldurma eğilimindeki öğrenciler için bir duyuru yapılacak mı?

Mevcut güncellemeler ve yapılan çalışmalar haberimize eklenecektir.

Katkı ve önerilerinden dolayı @kutupanne platformuna teşekkür ediyoruz.