×

Pamukkale Üniversitesi Kütüphanesi Görme Engellilere Işık Oluyor

Pamukkale Üniversitesi, görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak, akademik yayınları ulaşılabilir kılacak donanımlara sahip Görme Engelliler Çalışma Salonu’nu hayata geçirdi. Rektörlükteki Kütüphane içerisinde yer alan salonun açılışını Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdinç Duru, Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan ve Prof. Dr. Osman Çiftçi, Genel Sekreter Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğrul İşler, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Arslan, Altı Nokta Körler Derneği Denizli Şube Başkanı Reşat Göcen ve dernek üyeleri yaptı. 

Kurdele kesiminin ardından beraberindeki heyetle salonu gezen Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, salon içerisinde hizmet verecek olan profesyonel kitap seslendirme kabini, Braille yazıcı sistemi ve diğer teknik donanımlar hakkında, Doç. Dr. Mehmet Surur Çelepi’den bilgi aldı.

PAÜ’ye Övgü Dolu Teşekkür

Açılışa katılan Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Reşat Göcen, merkezin kurulumunda emeği geçenlere teşekkür etti. Göcen, “Elektronik ve sesli kütüphane adına üniversitemizin atmış olduğu adımı sevinçle karşıladık. Bunlar görme engelli öğrencilerimiz için çok büyük kolaylık. Sınava hazırlık anlamında öğrencilerimiz büyük kazanım elde edecektir. Diğer öğrencilerle eşit hale gelecektir. Emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Altı Nokta Körler Derneği Üyesi Azmi Ermiş ise, Üniversitenin kendilerine ışık olduğunu belirterek şu sözleri söyledi: “Bir insanın diğer insanların sorunlarını, tasasını paylaşıp çözümüne katkıda bulunabilmesi doğrultusunda insanlık ölçüsü de artıyor. Bilim insanları, toplumun daha duyarlı hale gelmesi doğrultusunda gerçekten büyük görev üstleniyorlar ve bunu da hissetmek gerekiyor. Pamukkale Üniversitesi’nin bu konudaki çabasına teşekkür ediyorum. Bu çevreye en güzel ışık tutmanın tarafı. Üniversite ışık olacak, ülkenin her bir yanına yayılacak. Başta Rektörümüz olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”

Rektör Bağ, Engelsiz PAÜ Akademisi’nin Müjdesini Verdi

Engellilere karşı duyarlı olduklarını belirten Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, projelerin devam edeceğini ifade etti. Bir müjdeyi de duyuran Rektör Bağ, “Bizim projelerimiz devam ediyor. Engelsiz PAÜ Akademisi projemizi hayata geçireceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Orada da gerekli olan tüm donanım ve teçhizatı da biz sağlayacağız. Biz; özellikle engelli öğrencilerimize, personelimize, kardeşlerimize karşı bu noktada oldukça duyarlıyız; bu anlamda da Türkiye’de ilkleri oluşturmuş oluyoruz. Yine başka ilklerle de devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.

Merkez Görme Engellilere Işık Olacak

Görme engellilerin yaşamını kolaylaştıracak ve diğer bireylerle fark yaşamadan gündelik vakitlerini geçirecekleri Görme Engelliler Çalışma Salonu’na, seçici kurul ile gönüllü akademisyen ve öğrenciler destek verecek. Profesyonel kitap seslendirme kabinlerinde gönüllülerce görme engellilere akademik yayınlar aktarılacak. Ayrıca, profesyonel kitap seslendirme kabininde oluşturulan sesli kitaplar da diğer üniversitelere ulaştırılacak. Braille yazıcı ile görme engelli öğrenciler kütüphaneden temin ettikleri kitapları kendi Braille alfabesine çevirip çıktı alacak. Bir diğer yandan Pearl cihazı ile kendi istedikleri kitapları tarayabilecek veya sesli çeviriye dönüştürebilecekler.

‘Engelleri Aşan Kariyerler’ Paneli Yapıldı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Engelleri Aşan Kariyerler paneli de PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü ve PAÜ Engelsiz Yarınlar Topluluğu tarafından düzenlenen panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, PAÜ Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Ali Kitiş, PAÜ Engelsiz Yarınlar Topluluğu Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Arzum Işıtan ve PAÜ Engelsiz Yarınlar Topluluğu Başkanı Cemil Kobak ile birlikte akademisyenler ve öğrenciler katılım gösterdi.

Panelin açılış konuşmalarını sırasıyla PAÜ Engelsiz Yarınlar Topluluğu Başkanı Cemil Kobak, Topluluk Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Arzum Işıtan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan gerçekleştirdi.

”Engelli öğrencilerimizin öğrenim olanaklarını kolaylaştırıyoruz”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan yaptığı açılış konuşmasında şunları dile getirdi: ‘‘Engelli vatandaşlarımızın bizim parçamız ve gerçeğimiz olduğunu kavrayarak, bu duruma göre tavır geliştirmek zorunda olduğumuzun bilinci ile Üniversitemizde altyapılarımızı, eğitim materyallerini yeniden düzenleyerek, yeniden inşa ederek engelli öğrencilerimizin eğitiminin önündeki engelleri tek tek kaldırmaya çalışıyoruz. Üniversitemizde öğrenim gören engelli öğrencilerin, öğrenim olanaklarını kolaylaştırmak için gerekli akademik ortamı hazırlamak amacıyla Üniversitemiz senatosunu 2 Mayıs 2017 tarihinde alınan kararla ‘Engelli Öğrenci Birimi Yönergesi’ kapsamında ‘Engelli Öğrenci Birim Koordinatörlüğümüzü oluşturduk. İlgili daire başkanlıklarımız ile koordineli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir.’’

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen ‘Engelleri Aşan Kariyerler’ adlı panelin konukları ise Altınokta Körler Derneği Şube Başkanı Reşat Göcen, Öğretmen Pınar Göcen ve Yazar Eda Urhan oldu.

Panel sonrasında ise, PAÜ Engelsiz Yarınlar Topluluğu tarafından Engelsiz Proje Yarışması düzenlendi. Yarışmaya katılan 11 adet projeden birinci Hanife Gökkan, Harun Dillice ve Göktürk Tuncel’in ‘Değişen Tork Oranlı Yokuşta Arkaya Devrilmeyen El ile Tahrikli Tekerlekli Sandalye’ adlı projesi, ikinci Bektaş Zorlu ve İbrahim Demirkol’un ‘Arduino Kontrollü EMG Sensörlü Biyonik El’ adlı projesi, üçüncü ise Mohamad Diaa Edriss, Okan Çağlar ve Muharrem Engin Dokuyucu’nun ‘Ultravipe Bastonu’ adlı projesi oldu.

Yarışmanın ardından, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş eğitimi Anabilim Dalı Öğrencilerinin PAÜ Kongre ve Kültür Sergi Salonu’nda düzenlediği ‘Engel’ temalı karma sergi ve yarışmaya katılan projelerin poster sunumları ile etkinlikler sona erdi.

Kaynak