×

Dünyanın En İyi Kütüphanecilik Dergileri | Cem ÖZEL

[avatar user=”cemozel” /]
Cem ÖZEL

Kullanıcı Hizmetleri Yöneticisi/Sabancı Üniversitesi Bilgi Merkezi

Bir atıf indeksinde (ismi lazım değil, üç harfli diyelim) alanımızla ilgili dergileri hiç merak ettiniz mi? Ben ettim. Hele bi’ sorun, niye merak ettim? Olur ya ileride bilimsel bir makale yazarsam önümde ne tür seçenekler var; hangi dergiler, yazacağım makaleye uygun; hangilerinin etkisi daha yüksek; hangileri Q1’de, hangileri diğer Q’larda? İşte bütün bunları görmek için. Sizin de işinize yarar diye buradan da paylaşmayı kendime görev bildim.

Bizim alanımızla ilgili burada indekslenen 88 adet dergi var. Bu dergileri Q1, Q2, Q3 ve Q4 diye sıraladım. Tahmin edersiniz ki en iyi performans gösteren dergiler Q1 listesine girenler. Huyum kurusun ki tembelim. Tembel olmasam, hangi dergilerin hangi veritabanlarından erişildiğini yazar, erişim konusunda size kolaylık sağlardım. Bir de dergilerin yayınlanma aralıklarını da yazsaydım iyi olurdu. Böylece makale göndereceğiniz derginin aylık mı, altı ayda bir mi olduğunu da görmüş olurdunuz; ama dedim ya tembelim işte. Böylece hemen yayınlanmasını arzuladığınız makalenizi  altı ayda bir çıkan dergiye değil de aylık çıkan bir dergiye gönderme seçeneğini de aklınızın bir köşesine yazmış olurdunuz.

Bu arada yeri gelmişken dergilerin çıkış aralıklarının İngilizceleri de zaman zaman işimize yarıyor. Hatta kurumumuza gelen stajyerlere, ekstra bilgileri olsun diye, öğrenmelerini salık veriyorum. Hazır yeri gelmişken onları da buraya yazayım:

Daily: Günlük

Weekly: Haftalık

Monthly: Aylık

Quarterly: 3 ayda bir

Annual ya da Yearly: Yıllık

Bu yukarıdakiler genellikle biliniyor da aşağıdakiler zaman zaman karıştırılıyor. Şimdi de onlara değinelim:

Biweekly: İki haftada bir

Semiweekly: Haftada iki

Bimonthly: İki ayda bir

Semimonthly: Ayda iki

Biyearly ya da Biennially: İki yılda bir (Böylece iki yılda bir yapılan “İstanbul Bienali” ifadesindeki “Bienali”nin nereden geldiğini de öğrenmiş olduk. Bilenler çoğunluktadır; ama gözünden kaçanlar için söylüyorum.)

Semiyearly: Yılda iki

Biraz fazlaca gevezelik yaptıktan sonra alanımızla ilgili şu çeyrek dilimlere giren dergilere bir göz atalım.

Aşağıda göremeyeceğiniz her Q listesinde kendi alanımla ilgili beğendiğim dergiler var. Örneğin Q1’de Journal of InformetricsQ2’de ScientometricsCollege & Research LibrariesJournal of Academic Librarianship ve Q4’te de Library Trends ve Reference & User Services Quarterly dergileri beni heyecanlandıran ve rüyalarıma giren dergiler arasında. (O kadar abartmayayım, henüz rüyalarıma girmediler.) Umarım bir gün bu dergilerden birinde ya da hepsinde makalelerim olmuş olur. Olanlara ne mutlu! Bunlar benim beğendiklerimdi. Eminim sizin de bayıldığınız dergiler vardır. Sağlık alanında olsun, koleksiyon geliştirme olsun, yönetim olsun, teknoloji olsun bir sürü konuda dergi bulmak mümkün. Bu arada dergi listelerini ilgili veritabanında bulabilirsiniz. Burada vermem doğru olmaz, boşu boşuna reklam da olmasın. Listeler ilgili veritabanından, beğenmesi sizden. Hadi hepimize de kolay gelsin.