×

Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanı Aydın İLERİ istihdam ve diğer sorunlara dair açıklamalarda bulundu

Okul Kütüphanecileri Derneği (OKD) Başkanı ve Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi değerli meslektaşımız Aydın İLERİ, 45 BBY mezunu meslektaşımızın istihdam sorunlarına yönelik dün yayınlanan bildiriye dair bir açıklama yaptı. Detaylı açıklaması aşağıdaki gibidir:

İstihdam konusunda genç arkadaşlarımızın inisiyatif alarak sorunlarına sahip çıkmasını çok olumlu buluyorum. Haklı mücadelelerinde her zaman yanlarında olduğumu bilmelerini istiyorum. Türkiye’de istihdam (işsizlik) konusu sadece kütüphanecilerin yaşadığı bir sorun değil. On binlerce atanamayan öğretmen, sosyolog, arkeolog, gazeteci, iletişimci, iktisatçı, işletmeci vd. var.

Halk kütüphanelerinde yeterli sayıda kütüphaneci ve kütüphane çalışanı yok. Buralara mesleki donanımı olan personelin alınması konusunu kütüphanecilerin dernekleri olarak sürekli dile getiriyoruz. Bunları dile getirmek bizlerin en temel hakkı. Ama bu sorunları dile getirmemiz, gerçekleri söylememiz mevcut yönetimlerce hiç hoş karşılanmıyor.

En büyük sorunlardan biri kütüphanecilik/BBY bölümlerinin sayısının artması, ikinci öğretim programlarının olması bölümlerdeki eğitim kalitesini düşürüyor, mezun işsiz kütüphaneci sayısı artıyor. İşsiz kütüphaneci sayısının artması kütüphanecilerin ücret politikasını olumsuz etkiliyor. Asgari ücretle kütüphaneci çalıştırılması bile çoğu zaman gündemde oluyor.
Okul kütüphaneleri ile ilgili durumu her yıl rapor olarak yayınlıyor kamuoyu ile ilgili bakanlıklarla sürekli paylaşıyoruz.
Milli eğitim bakanlığında “kütüphaneci” unvanı ile çalışan personel yok. Kütüphane diye adlandırdıkları yerlerin çoğu kütüphane değil. Kütüphane formuna en yakın benzeyen yerler “Z Kütüphaneler” onlarda da “kütüphaneci” ve “kütüphane personeli” yok.
MEB’de” kütüphane” yok. Kütüphaneci yok.
MEB’e bağlı özel eğitim kurumlarında kütüphanesi olanların %60 kütüphane personeli mevcut. Kütüphane personelinin de %70 kütüphaneci. Özel eğitim kurumlarındaki kütüphaneci istihdam sayısı 150’yi geçmiyor.
Bu ülkedeki yönetmelikler ve yazılı belgeler yazıldıkları gibi kalıyor. Yönetmelikler, yazılı metinler, alınan kararlar uygulansa hiçbir sorun kalmaz
“Okul Kütüphanecileri Derneği neden bu hususta bir şeyler yapmıyor?” yargısına nereden varıldığını merak ediyorum.
Kurulduğundan beri yerelde ve ulusalda tek derdimiz “okul kütüphaneleri ve kütüphanelerde istihdam sorunu. Hem TKD hem OKD olarak her eğitim bakanı geldiğinde kendimizi tanıtmak, konunun önemini bürokratlara anlatmak için ziyaretlerde bulunuyor, konuyu gündemde tutuyoruz.
Listede imzacı olan arkadaşlarımızın mesleki derneklerle olan iletişimini ilişkisini derneklere üyelikleri ve derneklere destekleri, işbirlikleri merak ediyorum.
Bu konularda bu maili yazan arkadaşlarımız tarafından herhangi bir iletişim sağlanmadı.
Bu yazıyı yazan meslektaşlarımızın dernekleri takip etmediğini düşünüyorum.
Sadece geçen ay dört tane ulusal gazetede okul kütüphanelerindeki ve halk kütüphanelerindeki kütüphaneci istihdamına yönelik yazım yayınlandı. Duayen kültür insanı Doğan Hızlan konuyu köşesine taşıdı. Bu haberler hem derneklerin sosyal medya hesaplarında hem de Kutup-l yazışma listesinde paylaşıldı. Dileyen olursa haber linklerini gönderebilirim.
En büyük çatı STK’mız TKD’nın Genel Başkanı Ali Fuat Kartal’da her ortamda her fırsatta bu konuyu dile getiriyor. Kütüphane hafta konuşmalarındaki temel konuşma gündemi “istihdam” konusu, halk kütüphaneleri ve okul kütüphaneleri oluyor.
Kütüphanecilerin haklarını savunmamız, sürekli gündemde tutmamız bizim temel görevimiz.
Gerçekleri, sorunları söylediğimiz içinde bürokraside sürekli engellere maruz kalıyoruz. İlgili bakanlıkların etkinliklerine, protokole bile çağrılmıyoruz.
Bizler her zaman gerçeklerin peşinde olacağız. Bu yazıya yanıtı fırsat görüp tüm meslektaşlarımızı mesleğimize ve derneklerimize sahip çıkmaya davet ediyorum. Özellikle genç meslektaşlarımı.
İstidam konusunda dernekler meslektaşlarımızın paydaşıdır. Derneklerin sorumluluğu kadar meslektaşların da sorumlulukları vardır. Bizler tüm meslektaşlarımızın insanca yaşanabilir ücretlerle kütüphanelerde, bilgi merkezlerinde, arşivlerde istihdam edilmesinden yanayız.
İşsizlik sorununun çözüm üretecek muhatabı ilgili bakanlıklar, bürokratlardır. Kültür politikaları, eğitim politikalarıdır. Yönetimlerdir. Bizler çözüme giden yolda her zaman desteğe, işbirliğine hazırız.
Son olarak “Kütüphanelerde Gönüllülük” konusunda yüksek lisans tezi yazmış biri olarak “Gönüllüler” kütüphanecilerin temel işlerini yapmaz, işleyişte aksayan süreçlere gönüllü destek olurlar. Kütüphanecilerin işlerine göz koymazlar. Gönüllü oldukları için para almazlar, işe alınmazlar.
Personelin yetersiz olduğu yerlerde destek sunarlar.
Batı örneklerinde gördüğümüz gibi kütüphanede yeterli personel olsa da gönüllülerle çalışmak kütüphanelerin ve gönüllülerin yararına olur.
İstihdam konusunda “Gönüllülerin” olması bağlayıcı değildir.
Gönüllüler var diye kütüphaneciler işe alınmamazlık yapılmaz.
İşsizliğimizin sorumlusu gönüllüler olamaz!
Gönüllülerle çalışma kütüphanecileri kütüphaneleri zenginleştirir.
Gönlümüz ister ki kütüphanelerde gönüllülerin desteğine hiç ihtiyaç duymayacak sayıda ve nitelikle kütüphaneci, kütüphane personeli istihdam edilsin…
Bu yazı vesilesiyle kendi sorunlarına sahip çıkan kendi sorunlarının çözümüne dair adım atan genç meslektaşlarımızı kutluyorum, dilerim sayınız daha da artar, sesimizi duyan olur. Haklı mücadelelerinde, hak arayışlarında şahsım ve yönetiminde bulunduğum derneklerin yanlarında olduklarını bilmelerini isterim.
Aydın İleri 
Okul Kütüphanecileri Derneği  (OKD) Başkanı
Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi