×

Halk Kütüphaneleri 7/24 çalışmalı mı?

Halk Kütüphanelerinin 7/24 çalışmasına dair TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal bir açıklama yayınladı. Açıklamasında şunlara değindi: “Bu günlerde halk kütüphanelerinin çalışma saatleri üzerine tartışıyoruz. Öncelikli tartışmamız gereken konu (Personel, Bina, Derme, Kaynak, Hizmet vb.) bu mu?

Açıkçası ben bu olmadığını düşünüyorum.

Aslında mesai saatleri konusu ve de başka konularda ülke olarak genel alışkanlığımız bir yatırım ya da projeye başlamadan önce maalesef herhangi bir fizibilite çalışması yapılmadan, tabiri yerinde ise paldır küldür işe başlamak şeklinde oluyor. Başlıyoruz da ya başladığımız işi bitiremiyoruz ya da bir sürü kamu zararı oluşuyor. Tabii kamu zarının hesabı da sorulmadığı için birilerinin kendi düşüncelerini tatmininden öteye gidemiyoruz.

Geçmiş dönemlerde dönemin Kültür Bakanı Sayın Ertuğrul Günay bir pazar günü Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesine geliyor. Kütüphanenin kapalı olduğunu görünce kütüphane müdürünü bulduruyor ve neden kapalı olduğunu soruyor. Müdürün yanıtı üzerine eleman takviyesi ile bir süre kütüphane Pazar günleri de açılıyor.

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi örneğinde de görüldüğü üzere yetkili kişi emir veriyor ve olay gerçekleşiyor. Gerçekleşiyor da, bu olayın getirisi ve de götürüsü ne oluyor? Bilen yok.

Benim önerim; internet çağında yaşadığımıza göre KYGM bu durumu kütüphanecilere sorabilir. Bu KYGM’nin ne çok zamanını alır ne de masraf gerektir. Böylece KYGM’nin de elinde üst kademelere söyleyecek bir sözü olur.

Zira halk kütüphanelerinin 7/24 çalışmasının şehrin kültürel hayatına ne katıp katmayacağını sanırım orada çalışan kütüphaneciler bizden daha iyi gözlemlemişlerdir.”

Ali Fuat Kartal
TKD Genel Başkanı