×

Kütüphanecilik Konusunda Örnekli Uygulama Kitapları Eksikliği

Merhabalar,

Mesleki uygulama kitaplarının yol gösterici olduğunu düşünüyorum. Özellikle örnekleri bol uygulama kitapları, diğer meslek dallarında bu tür kitaplar bolca var.

Kütüphanecilik alanında nasıl acaba?

Uygulamaya dönük kitap var mı?

2001 yılında mezun olduğum için bizim dönemde okuduğumuz bir kaç kitap vardı? Acaba yeni kitaplar yazılmış mı?

Kütüphanecilik Konusunda Uygulamaya dönük mesleki kitap var mı diye Toplu Katalogdan tarama yaptım.

Özellikle aradığım konu “Kataloglama Kuralları”

Çıkan sonuçları incelediğimde ilk çıkan sonuç benimde hocam olan Hasan S. Keseroğlu‘na ait “Kataloglama kuralları : Örnekleri ile Anglo-Amerikan katolaglama kuralları 2 kitabı. Kulakları çınlasın hocamın beni de bütünlemeye bırakmıştı 🙂

Bol örnekli kataloglama kuralları kitabının mesleğimiz açısından faydalı olacağını düşünüyorum.  Meslek elemanlarının sahaya hazır bir şekilde yetişmesi gerekiyor. Her şey saha da öğrenilmiyor. Her kütüphanede kütüphaneci çalışmıyor.

Meslek standartlarına sahip çıkmalıyız. 

Kataloglama kuralları konusunda 2002 yılında en son Hasan S. Keseroğlu hocamızın kitabı yayınlanmış Başka Türkçe kitap aradım bulamadım. En azından Toplu Katalogda yok.

Hocalarımıza naçizane tavsiyem lütfen uygulamaya dönük meslek kitaplar yazınız.

Saygılarımla.

Kaynak

5 yorum

comments user
Duygu

Hasan hocanın en son 2006 baskısı gözden geçirilmiş ve genişletilmiş 4.basım kataloglama kuralları kitabı var.Elektronik yayınlardan da bahsetmiş,eline sağlık hocamızın başkada bir çalışma yok malesef kütüphanecilere rehber olacak.Standartlar önemli ama bu standartları ehli kişiler akademik olarak bu işi yapan insanlar bizlere sunmalı bu açıktan dolayı her kurumda yorum üzerine farklı farlklı standartlar geliştiriliyor ve adınada kütüphane politikası deniyor!

comments user
seda karakaya

Çok güzel yazmışşınız Kazım Bey kesinlikle katılıyorum. Sınıflama ile ilgili de Türkçe kaynak yok maalesef.

    comments user
    Kazım ŞENTÜRK

    Özellikle uygulama kitaplarına ihtiyaç var.

comments user
Selahattin Öztürk

Bu konu ile ilgili belli başlı kaynakları yarın kapak görselleri ile birlikte paylaşmak arzusundayım. Ancak şunu da açıkca ifade ve itiraf etmemiz lazım. Kopya katalog yapmak, (iyi uygulamalarla temiz katalog ürettiren – standartların tam anlamıyla uygulandığı- yöneticileri cümle dışında tutarak) günlük belirli bir sayının altına düşmeyceksiniz dayatmaları ve performansları bu sayılara bağlı olarak ölçme baskısı altında çalışırken kaç kütüphane çalışanıörnekleriyle kataloglama kural kitabına elini uzatmak ister.
Sayı bir yana kopya katalogdaki bilgiler dahi doğrulamadan yeni yayına geçen anlayışı önlemeden standart uygulamalaraı görmemiz de çok zor gibi.

    comments user
    Kazım ŞENTÜRK

    Meslek standartlarına sahip çıkmalıyız. Standartlar mesleğimize değer katar.