×

Eski karakol, artık kütüphane oldu

Kültür Dairesi bünyesinde TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve Değirmenlik Belediyesi katkılarıyla eski karakol binasının yeniden düzenlenmesiyle hayata geçirilen Değirmenlik Kültür Evi ve Halk Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı. Açılışa, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Uzman Müşaviri Durmuş Yavuz, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, 14. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Tank Albay Gökhan Karamürsel, Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçâlp, bazı milletvekilleri, PGM yetkilileri ve personeliyle vatandaşlar katıldı.

Açılışta yapılan protokol konuşmalarının ardından kurdele kesimi yapıldı. Değirmenlik Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisinin ardından, Devlet Halk Müziği Yönetmeni İlker Dölek’in parçaları eşliğinde konuklara yerel yiyecek ve içeceklerin ikramı yapıldı. Açılış dolayısıyla, Kıbrıs’ın ilk fantastik romanının yazarı Ressam-Yazar Kemal Behçet Caymaz “Safir”, Çocuk Kitapları Yazarı Suzan Polat “Ormanın Kardeşliği” ve Yazar Sevil Emirzade “Con Rifat” ve “Çifte Nikâh” isimli kitapları için imza günü gerçekleştirdi.

TUNÇÂLP

Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçâlp, açılış öncesi yaptığı konuşmada, değişik bir ortam yaratılması adına kütüphane ve kültür evi özelliklerinin buluşturulduğunu anlattı. İnsanoğlunun yarattığı en önemli mekânların kütüphaneler olduğunu dile getiren Tunçâlp, tarihte sorgulamayan, araştırmayan ve üretmeyen toplumların gelişemediğini dile getirdi. Kütüphane bünyesinde 14 bin 900 kitabın çeşitli kategorilerde ve farklı bölümlerde okuyucularla buluşacağını kaydeden Tunçâlp, eski hücre odasının da yenilenip, “Serüven Odası” haline getirilerek çocuklara sunulduğunu belirtti. Tunçâlp hayatta paylaştıkça çoğalan vazgeçilmez iki şeyin bilgi ve sevgi olduğunu söyleyerek, bilgi ve sevgi dolu bir dünya dileğinde bulundu. Tunçâlp, katkısı ve desteği bulunan TC Lefkoşa Büyükelçiliği, PGM, Değirmenlik Belediyesi, Demirhan polis karakolu personeline, Alanyalı Ahşap ve Moda Döşeme Evi’ne, Ressam Batu Gündal ve kardeşine, kütüphane personeli Tuğba Arkan’a ve Kültür Dairesi personeline teşekkür etti.

BEROVA

Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova da, Bakanlık ve Kültür Dairesi olarak Kıbrıs Türk kültürünün korunması ve nesilden nesle aktarılmasını temel hedef olarak benimsediklerini vurguladı. Bilgiye ulaşmada en önemli istasyonların kütüphaneler olduğunu dile getiren Berova, kütüphanelere yönelik ilgiyi artırmanın da hedeflerden bir tanesi olduğunu belirtti. Berova, 2016 yılında kütüphane ziyaretçi sayısının 71 binde kaldığını ifade ederek, bunun yetersiz ve artırılması gerekli bir rakam olduğunu bildirdi. Kütüphanenin, yöre halkının evi olduğunu, istek ve arzuları çerçevesinde geliştirmenin de Bakanlığın görevi olduğunu söyleyen Berova, bölge için önemli olan bu yapıyı sürdürülebilir kılmanın yine yöre halkının elinde olduğunu ifade etti. Kütüphanenin kullanıldıkça, sahip çıkılıp ziyaret edildikçe Bakanlığa motivasyon sağlayacağının altını çizen Bakan Berova, açılışın hayırlı olmasını diledi.

Kaynak